U trendu

Pantomimičari sutra sa decom oštećenog sluha

BEOGRAD – Povodom Svetskog dana pantomime sutra će u svečanoj sali Opštine Savski venac biti organizovano „Druženje uz pantomimu“ sa decom oštećenog sluha iz škole „Stefan Dečanski“.

Srpski pantomimičar, predsednik Svetske organizacije pantomimičara Marko Stojanović, japanski reditelj, teatrolog i regionalni koordinator za Aziju Svetske organizacije pantomimičara Acuši Kakumoto i ukrajinski pantomimičar Danilo Koltikov upoznaće decu sa pantomimom.

Ove godine u Srbiji je obeležavanje Svetskog dana pantomime počelo 18. marta kada je Stojanović održao besplatni masterklas pantomime studentima prve, druge i treće godine glume Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Kakumoto i Stojanović danas su u Sofiji gde će održati predavanja i radionice studentima pantomime na Nacionalnoj akademiji za filmsku i pozorišnu umetnost „Kristo Sarafof“.

Svetski dan pantomime se od 2011. godine obeležava u svetu svakog 22. marta na dan rođenja čuvenog francuskog pantomimičara Marsela Marsoa.

Inicijativu su pre osam godina pokrenuli Marko Stojanović iz Srbije, Ofer Blum iz Izraela i Žan Bernar Laklot iz Francuske i sada se Svetski dan pantomime obeležava u četrdesetak zemalja na četiri kontinenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.