U trendu

Pariski poljubac – posle 50 godina

Šta je to što Pariz čini „svetskom prestonicom ljubavi“? Odakle ta romantična aura koja okružuje „grad svetlosti“? Na to pitanje niko ne ume da da precizan odgovor, pa ni sami Parižani. Ali da tu ima nečega, to je nesumnjivo…

Ovakvom imidžu Pariza je sigurno doprinela i jedna fotografija, naslikana pre 50 godina i prodata u milionima primeraka kao razglednica. Na njoj su dvoje ljubavnika, „zamrznuti“ u romantičnom trenutku, dok oko njih „ključa“ gradska vreva sa prolaznicima i automobilima. Ali njih dvoje su „sami“ na ulici, i ima se utisak da je sve na trenutak zastalo, da bi se njih dvoje na miru poljubili. Fotografiju je snimio francuski fotograf Robert Doisneau, ispred jednog kafea koji danas više ne postoji, a nalazio se u blizini Gradske većnice. Tako je i ova divna fotografija dobila svoje ime: „Le Baiser de l“Hotel de Ville“ ili u prevodu „Poljubac kod Gradske većnice“.

Prošlo je dosta vremena od 1950. godine i sam Pariz se promenio, ali je njegov romantični imidž ostao, preko potreban svetu prepunom nasilja i ružnih stvari. Zato je i časopis „Paris Match“ odlučio da obeleži pedesetogodišnjicu nastanka slavne fotografije novom verzijom za 2000.

Pariski parovi su pozvani da dođu ispred Gradske većnice 12. novembra i, mada su kiša i vetar smanjili odziv, ipak je za prvih par sati 25 parova bilo raspoloženo za poljubac koji će ih možda nadživeti i učiniti ih besmrtnima. Najbolja od fotografija biće objvljena u izdanju ovog časopisa 16. novembra. Ovoga puta će svog prethodnika pokušati da nadmaši fotograf Florence Gysonborgh.

Pre par godina je obnovljeno interesovanje za fotografiju iz 1950. godine, doduše zbog jednog sudskog postupka. Naime, pojavio se par koji je originalnog fotografa tužio, tvrdeći da su oni na slici i da je fotografija korišćena bez njihove dozvole. Par je razotkriven u svojoj laži, tako što je Robert Doisneau priznao da je koristio par profesionalnih modela i da slika nije nastala spontano kako se to mislilo. Ipak, i pored ovog novog momenta, „Poljubac kod Gradske većnice“ nije nimalo izgubio od svoje magije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.