U trendu

„Parni valjak“ 8. novembra u Štark areni

BEOGRAD – Rok bend „Parni valjak“ proslaviće 44 godine postojanja velikim beogradskim koncertom 8. novembra u Štark areni, u okviru turneje prigodnog imena „Runda 44“, najavio je danas „Long play“.

Nastao na temeljima čuvene zagrebačke „Grupe 220“, zvanično osnovan 11. novembra 1975. godine, „Parni valjak“ je upravo u Beogradu zabeležio svoj prvi nastup 29. novembra iste godine na koncertu više grupa u Hali sportova.

„Mogu odgovorno tvrditi da još uvek sviramo sa jednakim guštom. U muzici je bitno, a moj bend drži ta sreća, da smo svi zaljubljenici svog posla. Mi zaista volimo svirati, veselimo se na bini i to se prenosi na publiku. Iza svega stoji žar sviranja“, objašnjava suštinu 44-godišnjeg postojanja „Parnog valjka“ glavni autor i gitarista Husein Hasanefendić-Hus.

Od početka predvođen Husom i harizmatičnim pevačem Akijem Rahimovskim, „Parni valjak“ je tokom svoje izuzetne karijere objavio dvadesetak studijskih, nekoliko live albuma, mnoštvo kompilacija i nekoliko video izdanja, prošavši kroz brojne promene postave, a u kolektivnu svest na ovim prostorima urezali su se mnoštvom bezvremenih hitova kakvi su „Lutka za bal“, „Stranica dnevnika“, „Neda“, „Uhvati ritam“, „Jesen u meni“, „Ugasi me“, „Sve još miriše na nju“, „Zastave“, „Sunčanom stranom“…

„Dobra pesma uvek nađe put. I sad snimamo pesme koje postaju hitovi, bar po tome kako ih ljudi pevaju po koncertima“, ističe Hus.

„Parni valjak“ je jesenas objavi studijski album “Vrijeme” (Croatia Records), na kome se uz pet prethodno neobjavljenih pesama, nalaze i singlovi iz poslednjih nekoliko godina: “Samo ti (Norma Belle)”, “Prolazi sve, zar ne?”, “Za malo nježnosti”, “Opet se smijem”, “Ljubav”, “Vrijeme”, “Kad nemaš kud” feat. Tina Kresnik i “Otkud ti pravo”.

„Upravo je naslov turneje „Runda 44“ proizašao iz stiha iz pesme „Kad nemaš kud“ s novog albuma – „Ne znam koja runda, al’ još uvijek stojim“. „Runda 44″ je izraz iz sportskog žargona za našu 44. godinu na sceni“, kažu u bendu.

„Parni valjak“ je tokom 44 godine bio i ostao jedan od najvećih, najuticajnijih i najpopularnijih bendova bivše Jugoslavije, dobitnik brojnih „Porina“ i mnoštva ostalih nagrada i priznanja, čiji je muzički stil s godinama evoluirao, ali je ostao veran izvornom roku i pretežito ljubavnoj tematici.

Od osnivanja 1975. godine u Zagrebu do danas, izuzev kratke pauze 1988. i neaktivnosti od 2006. do 2009. godine, „Parni valjak“ je održao na stotine koncerata, koji ostaju upamćeni po odličnoj povezanosti s publikom i vrhunskoj muzičko-scenskoj izvedbi, koju uvek prati produkcija i organizacija svetskog kvaliteta.

O unutrašnjoj dinamici između njega i Akija, i odnosima unutar benda 44 godine kasnije, Hus kaže: „Imamo svest o žrtvi i kilometraži, o svemu što smo proživeli zajedno i jedno duboko uvažavanje činjenice da smo se zaista borili da dođemo u poziciju u kojoj smo sada“.

Ulaznice za koncert u Beogradu biće u prodaji od 17. aprila na blagajni Štark arene i ostalim prodajnim mestima Ticket Vision-a, odnosno preko www.tickets.rs, i koštaju 1.800 dinara za parter, dok su za tribine 1.800, 2.000, 2.500 i 2.800 dinara, odnosno 15.000 dinara za ložu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar