U trendu

Pavić na Terazijama

Vesela igra u sedam slika koju je autor Milorad Pavić nazvao „Svadba u kupatilu“, uskoro će oživeti u Pozorištu na Terazijama, u režiji Saše Gabrića, koji se odvažio da u muzičkom teatru postavi pravu dramsku predstavu, tačnije komediju. Glumačku ekipu predvode Milenko Zablećanski, Maja Noveljić-Romčević i Mina Lazarević, a tu su i Slobodan Stefanović, Janoš Tot, Ana Simić, Nebojša Babić i mnogi drugi. Ovo bi trebalo da bude predstava koja će Milorada Pavića najzad uvesti i na našu pozorišnu scenu.
Prvi pozorišni komad našeg poznatog pisca trebalo bi da posluži kao savršeni predložak za predstavu koja će otvoriti mnoštvo mogućnosti – komad „Svadba u kupatilu“ bitno odudara od prethodnih Pavićevih dela, koja su previše zatvorena i imaginativna za čvrstu dramatizaciju. Radnja se dešava u Vojvodini, puna je različitih dijalekata, a govori o periodu nastanka Jugoslavije, sada kada država sa tim imenom više ne postoji. U ovoj priči o Vojvodini s početka 20. veka, istovremeno se ukazuje na razlike između muškog i ženskog senzibiliteta, u želji da se stvori autentični dokument o prošlosti, ali i donekle predvidi budućnost.
Glavna ličnost u komadu je pesnik Lena (tumačiće ga Milenko Zablećanski), koji se nalazi na sredini između muškog i ženskog sveta, on je neko ko ima i animu i animusa i ko je večno rascepljen među tim polovima, neko ko piše divnu poeziju i perfektno predviđa budućnost. Kako je na konferenciji za štampu istaknuto, očekuje se da komad bude veliki izazov i za reditelja i za glumački ansambl Pozorišta na Terazijama, a od samog teksta – da bude svojevrstan test namenjen upravo publici, koja ne očekuje ništa slično ni viđeno u jedinom domaćem muzičkom teatru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.