U trendu

Pčelica na Sajmu pod motom: Sa knjigom od rođenja

BEOGRAD – Pođednakim interesovanjem za beletristiku, zabavnu i edukativnu literaturu Izdavačka kuća Pčelica je usmerila i realizovala svoj ovogodišnji izdavački plan.

Sa ukupno oko 250 objavljenih naslova, od čega je oko 60 objavljeno prvi put, Pčelica spada u red najproduktivnijih izdavača literature za decu u Srbiji, saopštila je ta izdavačka kuća.

Oni navode da posebno mesto u svakom izdavačkom planu zauzimaju romani, jer su i dalje najpopularnija književna vrsta među čitaocima, a i u medijima im se poklanja najviše pažnje. Za razliku od ranijih godina, kada je ponuda rukopisa romana za decu u celoj Srbiji bila prilično oskudna, Pčelica se ove godine može pohvaliti sa nekoliko izuzetnih romana u pogledu književnog kvaliteta.

Među njima se izdvajaju roman Gordane Maletić „Na putu srebra“, Vesne Aleksić „Ptica na vetar“, roman Gordane Vlajić „Zedsi“, Nikolete Novak „Poziv“ i tri kratka romana namenjena mlađim osnovcima „Detektivi iz zoo-vrta“, Miloša Petkovića, „Avanture iz šumske škole“, Bojana Ljubenovića i ekološka bajka u formi kratkog romana „Šum šume“, Katarine Majić. Iako poezija nije najpopularniji žanr, knjiga od koje se mnogo očekuje je „Rođen kao zmaj“, Dragana Hamovića, izmišljena autobiografija pesnika i pesnički portret srpskog zmaja, lepog ognjevitog junaka.

Dva velika projekta završena su ove godine: edicija Naklon ženama i edicija Srpski klasici.

Edicija Naklon ženama obuhvata dvanaest ilustrovanih biografskih knjiga o značajnim ženama iz sveta istorije, nauke i umetnosti.

Ovaj veliki dvogodišnji projekat okončan je ove godine objavljivanjem knjiga o Odri Hepbern, Džejn Ostin, Mariji Kiri, Klari Cetkin i Valentini Tereškovoj.

Edicija Srpski klasici završena je objavljivanjem izbora iz stvaralaštva Isidore Sekulić, Branislava Nušića, Janka Veselinovića i Stevana Sremca.

Jedinstvene na našem tržištu su edukativno-vaspitne slikovnice Posebni prijatelji, autora Gorana Markovića. Specifičnost ovih slikovnica je u tome što govore o deci sa različitim invaliditetima (nepokretnost, slabovidost, nagluvost i autizam) iz pozicije životinje koja se može (uz stručnu pomoć) koristiti u terapiji, a namenjene su drugoj deci kako bi se upoznala sa problemima svojih drugara i kako bi razvila empatiju prema njima.

Psihološki problemi dece i mladih u našoj sredini su još uvek tabu tema.

Pčelica pokušava da tu sliku izmeni i zbog toga je odlučno i hrabro objavila ediciju Psiholoških priručnika – jedinstvenih radnih svezaka koje su pisali i recenzirali psiholozi i porodični i psihoterapeuti za decu i mlade.

Cilj ovih radnih svezaka, po oblastima, jeste da deci pomogu u sticanju samopouzdanja, hrabrosti, samopoštovanja i odvažnosti.

Popularne istorijske knjige o kneginjama i kraljicama dinastije Obrenović i Karađorđević, autorke dr Ivane Spasović, dobijaju svoje nastavke u vidu knjiga o kneževima i kraljevima ovih dinastija.

Radne sveske Pametan kao pčela namenjene su mališanima od 3 do 5 godina i pokrivaju različite oblasti kreativnih, motoričkih, perceptivnih i intelektualnih aktivnosti. U pitanju su radne sveske Bojenje po zadatku, Lavirinti, Od tačke do tačke i Isto i različito.

Veliku popularnost prošle godine su stekli Pravopisni priručnici, tako da u istom stilu Pčelica ove godine objavljuje Gramatičke priručnike, četiri radne sveske sa najzastupljenijim oblastima srpske gramatike: vrste reči, služba reči i vrste rečenica.

Reforma školskog programa ove godine je obuhvatila 2. razred osnovne škole, tako da je Pčelica nastavila rad na pripremi i objavljivanju lektire po novom, zvaničnom programu. Ilustrovana, kvalitetno opremljena i stručno priređena lektira koja je u skladu sa važećim programom postala je zaštitni znak Pčeličinih lektirskih kompleta.

Pored navedenih izdanja, Pčelica se može pohvaliti brojnim drugim novitetima: knjigama-slagalicama, popularnim knjigama za kupanje i redizajniranim knjigama edicije Bebin dodir.

Na osnovu dominantne izdavačke produkcije Pčelica svake godine izvrši stilizovanje štanda, kataloga i reklamnog materijala za Međunarodni beogradski sajam knjiga.

Zbog više naslova iz oblasti knjiga za bebe i mališane Pčelica se ove godine odlučila za slogan „Sa knjigom od rođenja, a sam štand i drugi elementi vizuelnog identiteta biće stilizovani u stilu sobe za bebe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.