U trendu

Pećinski crteži stari 35.000 godina

Pećinski crteži, pronađeni u brdima iznad italijanskog grada Verone, predstavljaju najstarije poznate primere ovakve vrste „slikarstva“ i verovatno, same prve korake ljudskog roda na području umetnosti. Otkriće koje je javnosti predstavljeno 18. oktobra prikazuje životinju sa izduženim vratom, najverovatnije lasicu, misteriozno stvorenje sa pet nogu i čoveka koji nosi masku sa rogovima. Sve je iscrtano crvenim pigmentom, a delo našeg pretka se nalazi u Fumane pećini, severno od Verone.

Paleontolog Alberto Broglio ističe da se u početku mislilo da su crteži jednostavno mrlje od prljavštine, ali je pažljivije posmatranje dovelo do vanredno značajnog otkrića. „Crteži nisu tako lepi i estetski uobličeni kao oni u pećini Lasko ili španskoj Altamiri, ali su makar 10.000 godina stariji“, kaže italijanski profesor paleontologije.

Dr Alessandra Astes, arheolog i direktor Prirodnjačkog muzeja u Veroni, ističe da je ovo otkriće vredno iz razloga rasvetljavanja istorije ljudskog roda. U pećini su pronađeni i predmeti koji svedoče o boravku neandertalaca, ali i homo sapiens-a na tom prostoru. Naoštreno kremenje, oruđa od kosti i dekorativni predmeti od školjki će pomoći u rasvetljavanju dileme da li smo mi u srodstvu sa neandertalskim čovekom ili su prvi homo sapiens-i predstavnici nove vrste koja je u Evropu dospela sa Srednjeg Istoka. „Potpuno različit pristup pravljenju oruđa od kosti i kremena govore o tome da su dve vrste imale potpuno različitu kulturu i stil života, pa o srodstvu ne može biti govora“, tvrdi profesor Astes, čije su ideje potkrepljene i najnovijim istraživanjima DNA neandertalca i homo sapiens-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar