U trendu

Pesma Ane Frank prodata za 140.000 evra

Rukopis pesme koju je potpisala jevrejska devojčica Ana Frank pre nego što je s porodicom u Amsterdamu otišla u sklonište od nacista, prodata je danas na aukciji za 140.000 evra.

Rukopis je datiran na 28. mart 1942. godine, oko četiri meseca pre nego što su se 13-godišnja Ana Frank i njena porodica i prijatelji sakrili od nemačkih nacista na tavanu porodične firme, odakle su dve godine kasnije odvedeni u koncentracione logore.

Pesma je prodata kupcu nepoznatog identiteta preko interneta.

Uz pesmu je priloženo pismo o autentičnosti od prodavca, Anine školske drugarice Žaklin van Marsen. Pesma u osam stihova, od kojih je polivina prepisana iz jedne knjige je upućena sestri Van Marsen.

Žaklin van Marsen takodje ima jednu pesmu koju je napisala Ana Frank i koja je adresirana na nju.

Aukcijska kuća Bub Kojper (Bubb Kuyper) procenila je pre aukcije da bi rukopis mogao biti prodat za 30.000 do 50.000 evra.

Direktora kuće Bub Kojper Tajs Blankevort rekao je da je u Anino vreme medju devojčicama njenog uzrasta bilo veoma popularno razmenjivanje poruka u spomenarima koji su potom brižljivo čuvani.

U rukopisu potpisanom rečima „Za uspomenu na Anu Frank“ prva četiri stiha su verovatno prepisana iz jednog časopisa iz 1938. godine, dok se za druge delove pesme veruje da su delo same Ane Frank.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.