U trendu

Pesnikinja iz Novog Pazara na festivalu poezije u Nikaragvi

Novopazarska pesnikinja Nadija Rebronja učestvovaće na Medjunarodnom festivalu poezije u Nikaragvi, koji se od 16. do 20. februara održava u Granadi.
Nadija Rebrona je Radiju Sto plus rekla da je raduje što će biti u prilici da na tom velikom festivalu predstavi svoju poeziju iz poslednje knjige „Flamenko utopija“, koja je prevedena na španski jezik.

„Na moje pisanje su veliki uticaj imali latinoamerički pesnici, poslednjih godina sam aktivna na španskom govornom području, objavljivala sam poeziju u meksičkim časopisima, a prošle godine sam učestvovala na književnom festivalu u Panami. Mislim da me sve to i preporučilo za ovaj festival u Nikaragvi“, rekla je Rebronja, koja je i profesorka književnosti na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Ona je ocenila da se „kultura u Novom Pazaru i Srbiji svela na pojedinačne entuzijaste i da ovoj oblasti nedostaje podrška državnih i lokalnih organa“.

„Kada je reč o Novom Pazaru, imamo dovoljno kulturnih manifestacija, umetnika, intelektualaca, književnika, ali ne i dovoljnu podršku. Dobro je što su se stvaraoci iz ovog grada u poslednjih par godina otvorili prema svetu i što deluju internacionalno, predstavljajući svoja dela širom sveta“, istakla je mlada književnica.

Rebronja je do sada objavila četiri knjige, dobitnica je više nagrada na festivalima mladih autora na prostoru bivše Jugoslavije, a bavi se i prevodjenjem i književnom kritikom.

Medjunarodni festival poezije je jedan od najvećih i najpoznatijih na svetu, a ove godine će učestvovati više od 130 pesnika, iz oko 60 zemalja sa svih kontinenata.

Festival se održava u Granadi, napoznatijem turističkom gradu u Nikaragvi, jednom od najstarijih u Latinskoj Americi, koji su osnovali španski osvajači i dali mu ime po istoimenom španskom gradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.