U trendu

Pešutov „Poslednji Afterparty“ pobednik konkursa Hartefakta

BEOGRAD – Drama „Posljednji afterparty“ Dina Pešuta, autora koji radi na relaciji Zagreb-Berlin, pobednik je osmog konkursa Hartefakta za najbolji regionalni savremeni angažovani celovečernji dramski test na jezicima Zapadnog Balkana.

Pobednik konkursa proglašen je juče u okviru šestog HFestivala u Beogradu, saopšteno je iz Hartefakta.

Posle proglašenja pobednika, organizovano je i javno čitanje pobedničke drame u režiji Mine Ćirić i izvođenju Svetozara Cvetkovića (Džon), Jelene Graovac (Alma), Marka Grabeža (Dušan) i Ane Franić (Sara).

Osmi Konkurs za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Ambasada Švajcarske u Beogradu.

Kako je saopšteno, na konkurs je prispelo 39 drama iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a žiri je radio u sastavu
Nina Violić, glumica (Zagreb), Tanja Šljivar, dramska autorka (Beograd), i Biljana Srbljanović, dramska autorka, profesorka (Beograd).

U obrazloženju žirija, koji je pročitala predsednica Tanja Šljivar, ističe se da u nagrađanoj drami „tenzije koje u savremenom trenutku u Evropi proizvode identitetske politike, nalaze svoje vrhunce u binarnim opozicijama koje se samo na prvi pogled prikazuju kao suprotnosti: jug i sever, strejt i kvir, mladost i starost, elitna i pop kultura“.

„Žiri smatra da pisac, svojim britkim, ironičnim dijalozima, koji junaci razmjenjuju kao rafale ispaljene jedni na druge, iznosi paradoks generacije radnika i radnica u kulturi, rođenih u Jugoslaviji osamdesetih godina, koja se mahom iselila na Zapad, posebno u Berlin, kao centar savremene pozorišne scene: ‘biti kul’ kao odbrana od emocije i smisao roditeljstva u pred-apokolaptičnom svetu su samo neki od okvira u kojima junaci pokušavaju da prežive jedni druge i hladni grad na severu“, navodi se u obrazloženju.

Druga nagrada dodeljena je drami „Sutra je (za sada) uvek tu”, autorke Ive Brdar iz Beograda, a treća drami „Eksplozija bijelih suza” Mila Masončića iz Vučjaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar