U trendu

Pet novih predstava u Madlenijanumu

Zemunsko pozorište Madlenijanum otvoriće novu sezonu obnovom mjuzikla „Rebeka“ u ponedeljak, 5. oktobra, a do kraja godine biće prikazano pet premijernih predstava, najavili su danas organizatori.

Direktorka Opere i teatra Madlenijanum Branka Radović rekla je na konferenciji za novinare da će 30. oktobra premijerno biti izvedena barokna opera Georga Fridriha Hendla „Orlando“, u novembru su na programu premijere drama „Miloš Crnjanski“ i „Lolita“ i baleta „Krvava svadba – Bolero“, a u decembru predstava „Veliki Getsbi“.

Ona je rekla da je u operskom repertoaru taj teatar izmestio fokus na barokna dela, a u Hendlovom „Orlandu“ koji će biti premijerno izveden u petak, 30. oktobra, nastupiće mladi, talentovani pevači i instrumentalisti iz zemlje i inostranstva, sa baroknim orkestrom na istorijskim instrumentima.

Umetnički direktor Nove beogradske opere i dirigent Predrag Gosta rekao je da je će „Orlando“ biti vraćen na beogradsku scenu posle više od 45 godina pauze i da će u novoj postavci ambijent biti izmešten bliže današnjici, sa specijalnim animiranim efektima na setu i kostimima, dok će stari instrumenti vratiti gledaoce u staro doba.

„Opera ‘Orlando’ je muzika za sva vremena. Ono što je danas džez i popularna muzika koja se sluša u kafićima, sve to postoji u ‘Orlandu'“, rekao je Gosta i dodao da će u toj predstavi nastupiti najbolji i najtalentovaniji muzičari čije će izvođenje biti identično muzičkom stilu i originalnim zahtevima kompozitora.

Predstava „Miloš Crnjanski“ u režiji Ivane Vujić i u koprodukciji sa Bitef teatrom, biće premijerno izvedena u Madlenijanumu u subotu 7. novembra, sa Tanasijem Uzunovićem i Danicom Maksimović u glavnim ulogama.

Vujić je novinarima rekla da će na scenu biti postavljena predstava koja će se iz posebnog ugla baviti Crnjanskim, o kome do sada niko nije imao hrabrosti da postavi neko delo.

„Pokušaćemo da istražimo naše sećanje na Crnjanskog koji se seća svog života. Za razliku od Andrića, on nije pristajao na kandže institucija i zato je bio voljen. Kod Andrića postoji izbegavanje života, dok se Crnjanski sukobio sa životom i dražio život“, rekla je Vujić.

Balet u dva dela „Krvava svadba – Bolero“, inspirisan poezijom španskog pesnika Federika Garsije Lorke i „Bolera“ Morisa Ravela, sa solistima Narodnog pozorišta u Beogradu, a premijerno će biti izveden u petak, 20. novembra, najavili su organizatori.

Reditelj, koreograf i scenograf Krunislav Simić rekao je da ta predstava ponire u suštinu ljudskog erosa, a da se dva dela razlikuju po tome što je Krvava svadba drama, dok Bolero govori o uzvišenoj lepoti i ljubavi, najuzvišenijim iskustvima pre našeg iščeznuća.

Predstava „Veliki Getsbi“ u režiji Ane Radivojević Zdravković biće premijerno prikazana u decembru, a glumac Ivan Bosiljčić rekao je da je „božanstveno i potresno“ u kojoj je meri tema romana Skota Ficdžeralda, o gubitku snova i identiteta zarad interesa, aktuelna i danas.

„Niko se danas ne žrtvuje i zato brakovi pucaju. To je predstava o žrtvi i trpeljivosti. Getsbi je umro zbog žrtve, ali bez kajanja“, rekao je Bosiljčić.

Na Maloj sceni teatra i opere Madlenijanum u subotu, 14. novembra premijerno će biti izvedena predstava „Lolita“ po romanu Vladimira Nabokova, u režiji Jovane Tomić. Taj provokativni projekat izabran je na konkursu Madlenijanuma za mlade pozorišne stvaraoce, a dobio je podršku Ministarstva kulture i informisanja, rekli su u tom pozorištu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar