U trendu

„Petar I – Kralj Oslobodilac“ Dušana M. Bapca

BEOGRAD – Izdavačka kuća „Evrobuk“ objavila je monografsku publikacija „Petar I – Kralj oslobodilac“ autora Dušana M. Bapca.
Knjiga predstavlja političko-istorijsku analizu okolnosti koje su pratile život i vladavinu jedne od najistaknutijih i najsvetlijih figura srpske istorije, kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Oslanjajući se na pouzdanu arhivsku građu i pre svega na objektivno sagledavanje istorijskog konteksta, autor nam pruža pouzdanu sliku o njegovom detinjstvu i mladosti, školovanju, životu u emigraciji, duhovnim težnjama, političkim shvatanjima, podsećajući nas da je sloboda u središtu težnji kralja Petra Prvog.

U našoj savremenoj istoriji kralj Petar bio je jedini ustavotvorni parlamentarni monarh i demokrata u pravom smislu te reči i mada je vladao pre više 100 godina, njegov primer može biti veoma inspirativan i u današnje vreme.

Period vladavine kralja Petra danas se često posmatra kao zlatno vreme prosperiteta Srbije, iako to vreme važi za izuzetno turbulentno: od 1903. do 1914. godine u Srbiji se promenilo čak 18 vlada. Opisujući Petra kao državnika i vojnika, ali i kao čoveka i roditelja, zatim ktitora koji nam je u amanet ostavio zadužbinu na Oplencu, autor nam otkriva i kralja humanistu.

U životu kralja Petra jasno se izdvajaju tri celine: život u izgnanstvu, u otadžbini, rat i poslednje godine.

Knjiga o kralju oslobodiocu vredan je doprinos istoriografiji, dragocena istorijska biografija koja kod objektivnog i dobronamernog čitaoca podstiče otrežnjenje i buđenje zdrave nacionalne svesti, jer se ne zasniva na štetnim euforičnim mitovima, već na zrelom i odmerenom sagledavanju i uvažavanju nacionalne istorije.
Posebano dragocen materijal su ilustracije kojih je oko 300 i mahom su nepoznate široj javnosti, a predstavljaju prvoklasan istorijski izvor.
Dušan Babac (1969). potiče iz porodice sa vojnom tradicijom i od najranijeg detinjstva pokazuje interes za vojnu istoriju i uniforme. Diplomirao je na Rudarsko geološkom fakultetu u Beogradu 1995 i na istom fakultetu magistrirao 1998. godine.

Od 1995. godine do danas aktivno se bavi vojnom istorijom i uniformologijom i objavio je veći broj naučnih i popularnih članaka u Glasniku Istorijskog muzeja Srbije, Vesniku Vojnog muzeja i specijalizovanim časopisima.

Napisao je knjige „Balkan 1914-18“, „Specijalne jedinice Jugoslovenske vojske u Aprilskom ratu“ „Dvorski kompleks na Dedinju“,

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar