U trendu

Petominutne stojeće ovacije za Ivu Pogorelića, za još jedan fantastičan koncert

Slavni pijanista Ivo Pogorelić, koga je beogradska publika željno iščekivala 28 godina, posle uspešnog koncerta u subotu sa Simfonijskim orkestrom RTS-a u Kolarčevoj zadužbini, večeras je na istom mestu održao resital na oduševljenje Beograđana.

Mnogo je onih koji su čekali ispred Kolarca u nadi da neko ima „kartu višak“ jer su sve ulaznice za oba koncerta Ive Pogorelića odavno rasprodate, a sudeći po rekacijama publike koja je do poslednjeg mesta ispunila dvoranu Kolarčeve zadužbine, Pogorelić je i večeras ispunio visoka očekivanja.

Dok su posetioci užurbano ulazili u salu, Pogorelić je sedeo za klavirom u mraku, sportski obučen sa kapom na glavi.

Mnogi ga verovatno nisu ni prepoznali, osim onih koji su sedeli tik do njega, na sceni, jer večeras stolice su bile postavljene i na bini sa tri strane klavira marke „stenvej“, koji je Pogorelić lično izabrao za Kolarčevu zadužbinu u novembru u Hamburgu.

Malo pre početka koncerta slavni pijanista se povukao sa scene i svetla su upaljena na bini da bi se ubrzo vratio u smokingu. Elegantan i suzdržan, dočekan je gromoglasnim aplauzom.

Za početak je odabrao Mocartovu „Fantaziju u Ce-molu“, da bi zatim usledila Betovenova „Sonata op. 57 br 23 u Ef-molu“ (Appašionata).

Pogorelić više od četiri decenije važi za jednu od najintrigantnijih figura u svetu klasične muzike, hvaljen zbog zapanjujuće tehnike, ogromnog intelektualnog angažmana tokom nastupa i originalnosti svojih interpretacija.

„Genije koji svira kao da je 200 godina ispred svog vremena“, kako su njegovu virtuoznost opisali kritičari, oduševio je večeras po mnogima vrlo zahtevnu beogradsku publiku kojoj se vratio posle skoro tri decenije.

Svetla u sali su sve vreme bila upaljena, a Pogorelić je sa velikim nadahnućem u drugom delu koncerta izveo „Valse Trieste“ Jana Sibelijusa i Rahmanjinovu „Sonatu op. 36 br 2 u Be-molu“.

Podstaknut frenetičnim aplauzom, slavni pijanista se dva puta vraćao na bis svirajući dela Rahmanjinova i Šopena, a zatim su usledile petominutne stojeće ovacije.

Više puta pre koncerta posetioci su zamoljeni da ne fotografišu i ne snimaju tokom nastupa, ali je zato Pogorelić dugo nakon koncerta ostao u holu Kolarčeve zadužbine gde se fotografisao sa publikom i delio autograme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar