U trendu

„Pljačka veka“ Jonasa Bonijera sa jednim Srbinom

BEOGRAD – Prvo smo počeli da „izvozimo“ radnu snagu, glumce, a sada nam je stigao krimić iz Švedske „Pljačka veka“ Jonasa Bonijera, u kome je jedan od članova pljačkaške bane Srbin Zoran Petrović.

Roman u izdanju „Vulkana“ zasnovan je na istinitom događaju u Štokholmu koji se dogodio jedne septembarske noći 2009. i zaprepastio je javnost.

Petorka sačinjava plan kako da iz jednog od najčuvanijih trezora uzmu milione dolara. To su Sami Farhan, koji je upravo dobio drugo dete, Mišel Maluf, jedan od najpoznatijih švedskih pljačkaša, električar Hiklas Hensenvešti, kontroverzni biznismen Zoran Petrović i mlada Aleksandra Svenson.

Pošto uspevaju da dobiju plan zgrade u kojoj je trezor, odlučuju da upadnu u njega preko krova i koristeći helikopter, a Zoran u Podgorici angažuje pilota Filipa Živića. Zatim smišljaju kako da onesposobe policijska vozila i helikoptere…

Umesto predgovora autor je napisao pre početka priče da je za polaznu tačku uzeo istinito, dokumentovano, viđeno i prepričano, a onda je dozvolio mašti da preuzme, popuni i proširi.

Iz poštovanja prema učesnicima određena mešto i imena su izmenjena, neke situacije su dodate, dok su druge uklonjene, pa u takvim situacijama svaka sličnost sa stvarnim događajima i osobama postaje slučajna. U svi ostalim slučajevima, svaka sličnost je namerna.

Bonijer je na kraju knjige naveo da je pomoću sudskih zapisnika, intervjua, novinara, mnogo lakše zaronio u priču koja počinje decembra 2008, a kulminira u noći septembra 2009 kada je izvedena „pljačka veka“.

Taj događaj je punio stranice novina u Švedskoj veoma dugo i iz tih tekstova je stekao kristalno jasnu sliku kojim redom su se odvijali događaji i sve činjenice vezane za ovaj kriminalni poduhvat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.