najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Počela likovna kolonija Mina Karadžić

– Likovna kolonija “Mina Vukomanović Karadžić” koja se organizuje svake godine u Savincu kod Takova, otvorena je danas u Gornjem Milanovcu izložbom radova nastalih na manifestaciji organizovanoj 2014. godine.

Likovna kolonija posvećena slikarki Mini Karadžić, organizovana je 22. put u Savincu kod Takova, gde je pre 122 godine kćerka reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića sahranjena u porodičnu  grobnicu Vukomanović.

Istoričar umetnosti Radoš Gačić rekao je da je na 21. likovnoj koloniji učestvovalo oko 170 slikara iz Srbije i inostranstva, koji su uradili 320 umetnickih dela s motivima iz prošlosti takovskog kraja.

“To je ogroman umetnički kapital, jer se ti radovi danas nalaze u institucijama kulture rudničko-takovskog kraja”, rekao je Gačić i najavio da će izložbe tih umetničkih dela biti organizovane u naredne tri godine u gradovima Srbije.

Ove godine na likovnoj koloniji ucestvuje osam umetnika iz Srbije i Republike Srpske, a tema je 200. godišnjica od početka Drugog srpskog ustanka.

Učesnici kolonije rade na Savincu, gde je na Cveti 1815. Milos Obrenović pozvao narod u borbu za slobodu, čime je označen početak stvaranja srpske države.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike