U trendu

Počeli 26. Dani srpskog duhovnog poreobraženja

    DESPOTOVAC – Kulturna manifestacija 26. Dani srpskog duhovnoga preobraženja počela je u Despotovcu i trajaće do 28. avgusta.
     Manifestaciju, na Trgu despota Stafana Lazarevića, u centru Despotovca, svečano je juče otvorila pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović.
    „Imam izuzetnu čast da ove godine otvorim najznačajniju i najkvalitetniju manifestaciju koja se održava tokom leta u Srbiji“, rekla je Trifunović.
    „Iako začeti u teškim okolnostima, 1993.godine, Dani srpskog duhovnog preobraženja, su polako iz godine u godinu, upotpunjavli svoj profil i sadržajnost izrastajući u jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija u zemlji“, rekla je Trifunović.
    Manifestacija je počela intoniranjem državne himne, a celovečernji koncert, koji je počeo Drugom rukoveti Stevana Mokranjca, izveo je Hor Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini.
    Svečanom otvaranju prisustovale su brojne ličnosti iz kullturnog, javnog, privrednog i političkog života ovog kraja i Srbije. Njih, i brojnu publiku, je pozdravio predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić.
    Nikolić je istakao da su ovogodišnji Dani srpskog duhovnog preobraženja, u znaku 600 godina srednjovekovnog manastira Manasija, zadužbine despota Stefana Lazarevića, oko tri kilometra od Despotovca.
     On je dodao da se do manastira pravi savremeni put, kako bi se manastir približio Despotovčanima i da će pod zidinama manastira 24.avgusta biti održan međunarodni viteški festival, JUST OUT 2018. na kome će učestovati viteške trupe iz preko 20 zemalja.
    Nikolić je obećao da će Despotovac biti dobar domaćin, vitezovima ali i svima koji će nastupiti na Danima srpskog duhovnog preobraženja.
    Dani srpskog duhovnog poreobraženja u Despotovcu održavaju se pod poktroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Despotovac.
    Manifestacija se nastvalja danas, u 17. sati u Narodnoj biblioteci, prestavljanjem zbornika sa proslogodišnjeg Naučnog skupa „Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti 9“ a govoriće dr Zlata Bojović i dr Radivoj Radić.
    U 19 sati, u Glariji centra za kulturu biće otvorena izložba skulptura Velimira Karavelića a u 20,30 sati na Trgu despota Stefana, pozorište „Slavija“ iz Beograda izvešće predstavu „Vreme časti i ponosa“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.