U trendu

Počelo Disovo proleće u Čačku

U Čačku je počela pesničku manifestaciju „Disovo proleće“ izložbom pesama Vladislava Petkovića Disa i Vaska Pope, ispisanih kaligrafijom pod nazivom „Daleko u nama“.

Radovi na izložbi, koja je otvorena sinoć u holu Doma kulture u Čačku, nastali su na likovnoj radionici koja je održana u Ovčar Banji kod Čačka 2014. i 2015. godine, a autor izložbe je slikar Božidar Plazinić.

Izložbu su otvorili profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Mihajlo Pantić, koji je govorio o značaju Disove i Popine poezije u modernoj srpskoj poeziji, i direktor  Gradske biblioteke u Čačku Bogdan Trifunović.

Pesnička manifestacija „Disovo proleće“ održava se od 1964. godine u Čačku u čast poezije Vladislava Petkovića Disa, u organizaciji Gradske bilbioteke, a prvi laureat Disove plakete koja je dodeljena 1965. godine bio je Vasko Popa.

Biblioteka će 10. marta saopštiti ime ovogodišnjeg dobitnika Disove nagrade za 2016. godinu.

Prema odluci stručnog žirija, kojim predsedava književni kritičar Vasa Pavković, u najužem izboru je petoro pesnika – Marija Šimoković, Tomislav Marinković, Danica Vukićević, Simon Simonović i Stana Dinić Skočajić.

Disova nagrada biće dodeljena krajem maja  u Čačku na završnoj svečanosti „Disovog proleća“.Izložba će biti otvorena do 14. marta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar