U trendu

Počeo 16. Beogradski festival igre

BEOGRAD – Nastupom trupe „Eastman“ (Antverpen) jednog od najintrigantnijih savremenih koreografa, Sidija Larbija Šerkaujia, u Sava Centru je počeo 16. Beogradski festival igre, na kome će do 12. aprila 16 trupa iz 11 zemalja izvesti 21 koreografsku postavku i 23 sola i dueta.

Petorica igrača i četvorica muzičara iz različitih zemalja i kultura, izvela su večeras na sceni Sava Centra komad “Fractus V” nastao za 40. godišnjicu rada Teatra igre Pine Bauš iz Vupertala (2014).

Inspirisan tekstovima jevrejsko-američkog lingviste i političkog filozofa Noama Čomskog, kombinujući sve od flamenka do brejkdensa, uz muzičku fuziju na perkusijama muzičara iz Japana, Konga, Koreje i Indije, Šerkauji raspravlja o naprslini između pojedinca i društva.

Kroz igru, slavni koreograf upozorava da smo svakodnevno bombardovani vestima koje utiču na naše razmišljanje, da su retki sposobni da informacije filtriraju i u njima pronađu istinu.

Čovek je pod pritiskom, često slep, nem, gluv, nemoćan protiv političkih pokušaja kontrole i manipulacije medijima, u svetu u kome je postalo nemoguće silom kontrolisati ljude, te je novo oružje propaganda kojom se kontrolišu misli.

Scenama nasilja, pucnjave, prebijanja, vrlo verno dočaranih pokretima i glasom, Šerkauji postavlja pitanja koliko se identifikujemo sa uzrocima nepravde u društvu i gde počinje ili se završava lična odgovornost.

Publika sedi na sceni, a pored Šerkaujia igraju francuski igrač Dimitri Žore koji dolazi iz sfere cirkusa, američki lindi hop igrač Džoni Lojd, španski flamenco plesač Fabian Tome Duten i Patrik Vilijams poreklom iz Nemačke koji dolazi iz sveta hip-hopa i brejkdensa.

Najveći utisak na publiku ostavili su izuzetni muzičari – japanski perkusionista i pevač Šogo Joši, korejski muzičar Vujae Park, indijski virtuoz Soumik Data i pevač iz Konga Kaspi N’dia.

Za danas je zakazano svečano otvaranje Beogradskog festivala igre, što će svojom besedom učiniti slavna baletska umetnica Vivijana Durante, a zatim sledi nastup Holandskog teatra iz Haga koji će na svom šestom gostovanju u Beogradu izvesti komade Pola Lajtfuta, Sola Leona i Marka Gekea.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.