U trendu

Počeo 40. Festival filmskog scenarija

Uz vatromet i anegdote sa snimanja filmova sinoć je na Letnjoj pozornici „Danilo Bata Stojković“ u Vrnjačkoj Banji počeo 40. Festival filmskog scenarija.

“Napraviti scenario za film nije nimalo jednostavna stvar. To pogotovo znaju filmski radnici i kada se, što kaže Dostojevski, misli saberu u jednu tačku, ili, što kaže Dekart, iks i ipsilon negde se ubodu, treba da bude prerogativa dosta za to”, rekao je na otvaranju festivala glumac Dragan Vujić Vujke.

On je istakao da “kada se neka kompaktna celina, koja se zove film, rodi i dođe na festival, put od prvog slova zapisanog na papiru do trenutka kada izađu glumci na kraju projekcije da se poklone, prolazi dosta vremena”.

“Četrdeseti put se Festival filmskog scenarija održava u Vrnjačkoj Banji pod okolnostima koje su donekle korektne. Neka je temperatura, iz pouzdanih izvora, negde oko baksuznog broja, ali s obzirom na činjenicu da Vuteks Vukovar, koji proizvodi ćebad i Niteks Skoplje, nisu odavde, nismo bili u prilici da iste i obezbedimo”, primetio je Vujke.

Vujić je zatim ispričao “pikanterije iza kamere”, anegdote sa snimanja filmova “Ko to tamo peva” i “Maratonci”, serija “Kamiondžije” i “Otpisani”, zasmejao je publiku okupljenju na Letnjoj pozornici pričajući o smicalicama Dragana Gage Nikolića.

Na kraju je pročitao pesmu “Glumcu” koju je posvetio Gagi Nikoliću, Miloradu Mandiću Mandi, Marinku Madžgalju i Velimiru Bati Živojinoviću koji su preminuli tokom ove godine.

Festival je zvanično otvorio direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, primetivši da je pred publikom sve što je u proteklih godinu dana snimljeno, filmovi za koje su scenarije pisali već dokazani autori, ali i oni koji se prvi put predstavljaju, skrenuvši posebnu pažnju na glumicu Mirjanu Karanović koja je veliku pažnju prvukla svojim rediteljskim debijem “Dobra žena”.

Prisutne je pozdravio zamenik predsednika opštine Vrnjačka Banja Ivan Džatić, a u kratkom osvrtu na istorijat Festivala filmskog scenarija navedeno je da je se za 40 godina vrnjačkoj publici poklonilo više od 300 velikana jugoslovenskog i srpskkog glumišta, da je prikazano više od 500 filmova, a preko 100 autora je nagrađeno.

Inicijatori pokretanja festivala 1977. godine bili su Kulturni centar Vrnjačke Banje i Udruženje filmskih glumaca, a osnivači Boško Rađinčanin i Vasilka Bogićević iz Kulturnog centra, Duško Petrović, tadašnji direktor Centra filma, Miomir Stamenković, reditelj, i Velimir Bata Živojinović, glumac.

Kao prvi na programu večeras je prikazan film “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića, a do 17. avgusta publika će imati priliku da pogleda ukupno 16 ostvarenja.

Tri nagrade dodeliće žiri koji čine reditelj Nebojša Bradić (predsednik), dramski pisac i scenarista Predrag Perišić, laureat prvog Festivala filmskog scenarija, i prošlogodišnji laureat, scenarista i reditelj Goran Radovanović.

Filmovi će se prikazivati na Letnjoj pozornici i u bioskopu, a ove godine je uveden i ponoćni termin.

Prateći program manifestacije obuhvatiće Letnju školu filmske dramaturgije „Slobodan Stojanović“, Letnju školu filmske kritike, promocije knjiga „Filmus“ Slobodana Šijana i „Leksikon YU filma“ Nenada Polimca, izložbu „Filmovi koje smo voleli (1947-1980)“, postavku radova studenata fotografije, reviju studentskih filmova i simpozijum povodom 40. izdanja festivala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar