U trendu

Počeo Festival nauke na Sajmu

BEOGRAD – Uz prasak eksplozije, dim, miris azota, zvuke elektriciteta i oduševljeni vrisak stotine dece, danas je na Sajmu počeo 13. Festival nauke.

Pod sloganom „Razotrkivanje“, do 8. decembra više od 650 naučnika iz celog sveta, staće na put mnogim mitovima i zabludama koje postoje u svetu nauke, a pomoću brojnih ekperimenata i praktičnih dokaza.

„Vredno smo radili kako bismo vam pokazali novu, nikad zabavniju i hrabriju naučnu avanturu do sad, a ukazujuči na veoma važne osobine nauke – njenu maštovitost, inovativnosti, komunikativnost i aktuelnost. Pokazaćemo vam zašto je nauka najbolja saveznica u borbi za istinu“, poručila je Zorana Minčić iz PR tima Festivala.

Već od 10 sati ujutru osnovci i srednjoškolci protrčali su kroz vrata hala 3, 3A i 5, kako bi što pre prišli štandovima na kojima su ih čekali orni naučnici i naučni komunikatori kako bi im predstavili svoje eksperimente.

Na 6.000 metara kvadratnih mogu se sresti sa različitim mitovima i zabludama koje se tiču fizike, ekologije, hemije, biologije…

Od nuklearnih elektrana, preko života na Zemljinim polovima… Neke zablude o teoriji evolucije otklonjene su uz pomoć neobičnih afričko-sprkih parova, razotkrile su se i tajne našeg mozga, ali i nervnog sistema, a posebna zainteresovanost vladala je u načnoj radionici Milana Popovića.

Mališani su radoznalo gledali šta se događa kada se različiti elementi pomešaju, kako vodonik reaguje kada ga drugačije tretiramo, ali i kako izgleda zemlja na fotografijama koje je njegov tim napravio na visini od 25 kilometara.

“U ove 3 hale, siguran sam, okupljamo najbrilijantnije umove u Srbiji. Tu je veliki broj fakulteta, naučnih institucija, studentskih organizacija, srednjih i osnovnih škola i svi su upotrebili svu svoju maštu, znanje i energiju da pripreme postavke i preko 600 eksperimenata koje ćete moći da vidite“, najavio je Nenad Zarić, glavni programski koordinator.

On je istakao da su na ovom 13. po redu Festivalu nauke odlučili da se bore protiv mitova isključivo argumentima i naučnom diskusijom.

„Kako bi se u narodu reklo ‘baksuzni 13.’, ali mi smo odlučili da hrabro prihvatimo taj broj, da se borimo protiv naučnih zabluda i pokažemo koliko je nauka važna, ali i zabavna“, kazao je Zarić.

Prisutnima se obratio i dr Saša Lazović, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji je istakao da je cilj ministarstva “stvaranje kvalitetnih rezultata u institucijama, a time i stvaranje kvalitetnijeg društva.”

„Siguran sam da među ovim đacima ima onih koji će postati jednog dana naučnici, pa čak i prevazići svoje mentore“, kazao je Lazović.

Čast da svečano otvori festival pripala je poznatom izraelskom naučniku Oriju Vejlu, koji je izveo eksperiment uz pomoću sabijenog kondezovanog vazduha kojim je pokazao promenu materije iz tečnog u gasovito.

Kao pomoćnika imao je najmlađeg učesnika Festivala, osnovca Marka Bogićevića.

Uz reči “Ne radite ovo kod kuće” i zvuk blage eksplozije ođednom je nestao u dimu, a deca su zadovoljno pljeskala i tapšala uspelom eksperimentu.

„Veoma je važno razvijati radoznalost kod dece pomoću nauke jer je važno da nauče mnogo praktičnih stvari koje će im kasnije koristiti, ali i da se pre svega dobro zabave. Uvek je zadovoljstvo raditi sa mališanima i pokazivati im eksperimente. Iskreno se oduševe”, kazao je Vejl.

Festival nauke traje do 8. decembra, a ulaznica je 500 dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.