U trendu

Počeo festival „Trgni se! Poezija!“

BEOGRAD – Beogradski festival poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“, 13. po redu, svečano je otvoren večeras u Narodnoj biblioteci Srbije.

Direktor festivala i selektor Dejan Matić izrazio je uverenje da poezija može biti uteha u svetu velikih laži i alternativnih istina koje do nas dopiru digitalnom brzinom.

„Pa nebo kad bude rasvetljeno, što već bi rasvetljeno. Kad i daljina bude sama, što je večito bila sama. Kada i radošću i saznanjem sve bude natopljeno: O, tada tek, ko u san, tonuti u smrt iz beskraja. Tonuti, tonuti, za večnost, sa svetlim poljupcem na usnama“, izgovorio je Matić stihove Rastka Petrovića kome je priređen omaž povodom 70 godina od smrti.

Sekretar za politička pitanja u Ambasadi Poljske Ida Ožehovska istakla je festival „Trgni se! Poezija“ kao izuzetan primer saradnje Srbije i Poljske na polju kulture, dok je Biljana Pajić iz Gete instituta rekla da su u toj manifestaciji prepoznali odličnog partnera za približavanje nemačke poezije i književnosti publici u drugim zemljama.

Zamenik šefa misije Ambasade Švedske Juakim Vern je takođe pohvalio festival, kao i saradnju Srbije i Švedske u oblasti kulture, uz ocenu da nas poezija i kultura najviše povezuju danas kada nas aktuelna zbivanja u svetu zbunjuju i razdvajaju.

Pod sloganom „Sa svetlim poljupcem na usnama“ po stihu Rastka Petrovića,13. Beogradski festival poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“ održavaće se do 28. maja u Beogradu, Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i Vršcu uz učešće preko 40 pesnika, prevodilaca i umetnika iz više od 15 zemalja.

O Rastku Petroviću večeras je govorio prevodilac Novica Petrović, nakon čega je usledilo čitanje poezije.

Program festivala će narednih dana obuhvatiti, pored čitanja poezije stranih i domaćih autora, razgovore sa pesnicima i prevodiocima, promocije novih knjiga, poezije za srednjoškolce i studente.

Festival će se odvijati u Narodnoj biblioteci, Biblioteci grada Beograda, Gete institutu, Krokodilovom Centru za savremenu književnost, Galeriji Polet, EU info centru, na Filozofskom i Filološkom fakultetu, u Filološkoj gimnaziji, Karlovačkoj gimnaziji, knjižari Akademija, knjižari Bulevar books, Tački susretanja.

Beogradski festival poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“ osnovan je 2007. godine u cilju afirmacije savremene poezije u Srbiji i približavanja poezije najširoj publici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.