U trendu

Počeo Leskovački internacionalni festival režije

LESKOVAC – U Narodnom pozorištu u Leskovcu sinoć je otvoren 11. Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE.

Crvenim tepihom prošetali su poznati glumci, reditelji, producenti i filmski radnici, među kojima i Dragan Bjelogrlić, Anica Dobra, Nataša Ninković, Mima Karadžić, Slobodan Šijan, Marija Bergam i drugi.

Publiku su pozdravili gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić, umetnički direktor festivala reditelj Darko Bajić, reditelj Slobodan Šijan, dobitnik nagrade „Živojin Pavlović“ za afirmaciju filmske umetnosti u svetu 11. LIFFE, dok je festival otvorio reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić.

„Ja sam prvi put na vašem festivalu, drago mi je da sam tu i osećam se veoma uzbuđeno iz tri razloga: prvi je puna sala, drugi je publika koja je došla da vidi filmove i da bude na festivalu, i treći taj što mnogo ljudi večeras ne gleda utakmicu Crvene zvezde“, rekao je Bjelogrlić.

Šijan je evocirao uspomene na Živojina Pavlovića.

„Tamo negde davne 1970. godine, kad sam diplomirao na Likovnoj akademiji i pitao se šta ću dalje, pročitao sam da je FDU primio docenta Živojina Pavlovića, prijavio sam se i primljen sam, a on je postao deo moje sudbine. Te godine sa njim su bile jedno izvanredno iskustvo stvaralačke slobode i to je bilo dragoceno. Nagrada sa njegovim likom mi mnogo znači“, rekao je Šijan.

O Leskovcu, leskovačkoj publici i emocijama govorio je reditelj Darko Bajić.

„Sve ono što ovi divni glumci i glumice, reditelji i ostali umetnici pokažu sa ovog platna, postaje i vaša, naša zajednička emocija i to je bogatstvo koje svi odavde nosimo sa sobom. Bogatstvo je i što sam zahvaljujući ovom festivalu upoznao Leskovac i ljude koji ovde žive“, rekao je Bajić.

Nakon obraćanja usledila je projekcija filma „Južni vetar“ sa Milošem Bikovićem, Draganom Bjelogrlićem, Miodragom Radonjićem, Bogdanom Diklićem i Jovanom Stojiljković u glavnim ulogama.

Ljubitelji filma mogli su nastaviti svoje filmsko putovanje u bioskopu od 21.15 sati, gde je na programu bilo ostvarenje srpskog reditelja Koste Ristića „Banditi u potrazi za mamom“, koje se pored već pomenutog „Južnog vetra“ nalazi u takmičarskom programu festivala.

Leskovači internacionalni festival filmske režije trajaće do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu, a u okviru glavnog takmičarskog programa publika će imati priliku da pogleda 15 dugometražnih igranih filmova iz Srbije i regiona, od čega čak devet filmskih premijera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.