U trendu

Počinje Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

BEOGRAD – Jubilarni 25. Međunarodni festival pozorišta za decu, jedan od najprestižnijih pozorišnih festivala za decu u svetu, svečano će biti otvoren sutra u Dečjem pozorištu Subotica.

Pozdravnu reč uputiće gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, a publici će se obratiti i Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i Šu Hong, savetnik za kulturu u Ambasadi Narodne Republike Kine u Beogradu.

Hong će nešto ranije istog dana u Galeriji Otvorenog univerziteta Subotica otvoriti izložbu „Živopisne senke i lutke“ Muzeja kineskog pozorišta senki iz Čengdua.

Na otvaranju nastupiće Dečiji crkveni hor „Sveti Roman Melod“ sa dirigentom Isidorom Anom Stambolić, koji će otpevati festivalsku himnu „Pustite decu nek’ rastu“, a u programu će učestvovati i kulturno-umetničko društvo „Mladost“ i Muzička škola u Subotici.

Nagradu za životno delo „Mali princ“ primiće Dušan Pop Đurđev, poznati pisac za decu i mlade i dugogodšnji direktor Zmajevih dečjih igara, i Vjeslav Hejno, poljski profesor pozorišne umetnosti, glumac, reditelj, pedagog i publicista.

Takmičarski program otvoriće poljska predstava „Tiha“ Pozorišta za decu „Jan Dorman“ (Bedzin), po originalnom tekstu Maline Prześluge, inspirisana slovenskom mitologijom.

Do 21. septembra u takmičarskom programu biće izvedeno 14 predstava iz 12 zemalja – od Crne Gore do Brazila.

O nagradama će odlučivati tročlani međunarodni žiri koji čine: Henrik Kohler, danski glumac, upravnik Teatercentruma – razvojnog centra dramskih umetnosti za decu i mlade i organizator Aprilfestivala posvećenog pozorištu za mlade, Đula Urban, poznati mađarski reditelj, profesor i dramski pisac, kao i srpska glumica, profesorka i teatrolog Marijana Prpa Fink.

Predstave se igraju u Dečjem pozorištu Subotica, Pozorištu „Deže Kostolanji“ i Narodnom pozorištu – scena „Jadran“.

Specijalan program biće posvećen kineskom pozorištu za decu i u okviru njega će biti izvedene predstave Kineskog nacionalnog pozorišta za decu iz Pekinga i Pozorišne akademije iz Šangaja.

Publika će imati priliku da uživa i u baletu “Pinokio” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, dramsko-plesnom programu na centralnom gradskom trgu koji pripremaju deca različitog uzrasta, promocijama knjiga, izložbi plakata studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, radionicama i večerima sa dobitnicima nagrade “Mali princ”.

U okviru festivala odvijaće se i aktivnosti iz INTERREG IPA CBC projekta THEATRO koje obuhvataju lutkarsku izložbu “Pet gradova-pet pozorišta”, lutkarski kamp za decu iz Subotice i Segedina, gostovanje pozorišta “Kever Bela” iz Segedina u Subotici kao i reprizu dela takmičarskog programa Festivala u Segedinu.

Svi programi su besplatni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.