U trendu

Počinje peti Beogradski irski festival

Peto izdanje Beogradskog irskog festivala počinje sutra, a jedan od prvih događaja biće nastup zvezde svetske plesne scene i osnivača globalnog fenomena „Riverdance“ Džin Batler 9. i 10. marta u Bitef teatru.

Batler će na prvom gostovanju u Srbiji predstaviti svoje najnovije delo, plesni peformans „Ovo je irski ples“, duet koji je nastao i koji izvodi u saradnji sa čelistom i kompozitorom Nilom Martinom.

Ovaj avangardni performans u Beograd stiže nakon rasprodatih sala i odličnih kritika u Sjedinjenim Američkim Državama i irske turneje.

Pre nastupa u Bitef teatru ona će 6. i 7. marta u DKC Majdan održati radionice savremenog i irskog plesa za koje, očekivano, vlada veoma veliko interesovanje.

U subotu 11. marta biće otvorena izložba fotografija „Dark Lies The Island“ poznatog irskog fotografa, pisca i reditelja Konora Fergusona, koji je specijalno za Beogradski irski festival odabrao fotografije nastale pod uticajem goth muzike (tokom “80-ih godina u Dablinu) i mračnih i morbidnih irskih pisaca kao što u Pet MekKejb i Kevin Beri (naziv izložbe je pozajmljen iz Berijeve druge kolekcije kratkih priča).

Ferguson će otvoriti izložbu 11. marta u Kulturnom centru „Rex“, a na otvaranju će biti proglašen pobednik fotografskog konkursa na temu „Beograd koji nestaje“ („Ghost Belgrade“). Najbolji radovi sa ovog konkursa će biti izloženi do 22. marta, kada se Beogradski irski festival zvanično završava.

Publiku 13. mart u Kulturnom centru „Grad“ očekuje zanimljiv gastronomski događaj: kulinarski duo „Market Kitćen“ (Temple bar) iz Irske će u saradnji sa restoranom „Dijagonala 2.0“ spremiti goveđi paprikaš sa crvenom algom Dilisk i zelenim knedlama, kao i Bročan Roj (čorbu dostojnu kralja).

Tu su i druge gastronomske „dogodovštine“ – irski doručak u periodu od 13. do 21. marta u „Smokvici“ (Molerova 33) i džez branč uz bend „O Bato“ 19. marta u hotelu „Park“.

„Irska filmska nedelja“ predstaviće atraktivan izbor igranih i dokumentarnih filmova čiji je fokus – muzika, a gost festivala biće reditelj nove sezone popularne serije „Peaky Blinders“ (Birmingemska banda) Dejvid Kefri.

Na programu će biti njegov film „Pljačka za tvoju dušu“ (Grand Theft Parsons) o legendarnom muzičaru Gramu Parsonsu, jednom od najznačajnijih američkih autora svih vremena.

Nakon projekcije filma, 15. marta u Muzeju Kinoteke zainteresovana publika imaće priliku da razgovara sa poznatim irskim rediteljem.

U okviru filmskog programa biće prikazano ostvarenje „Frank“ reditelja Lenija Abrahamsona, dokumentarac Džulijana Templa „Džo Stramer – Neispisana budućnost“, film “Dobre vibracije” – istinita priča o fanatičnom zaljubljeniku u muziku i njegovoj maloj izdavačkoj kući u Belfastu tokom nereda u Severnoj Irskoj, zatim dokumentarci “Ghost Blues – Priča o Roriju Galageru” i “Setanta, stanje nezavisnosti”, igrani film “Luda Meri”, poslednji film Džona Hjustona “Mrtvi”, kao i kratki film “Kalenić – poslednji dani gradske pijace”.

Muzički programa će obuhvatiti koncert Dilana Taja 18. marta u „Reksu“, a on će se beogradskoj publici predstaviti i sutradan, u bioskopu „Takvud“ jedinstvenim audio-vizuelnim performansom “Wabi-Sabi Soul”.

Publika će imati priliku da uživa i u večerima tradicionalne irske muzike u „Monk“s Baru“ 16. i 17. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.