U trendu

Počinju Dani srpskog duhovnog preobraženja u Despotovcu

DESPOTOVAC – Kulturna manifestacija „Dani srpskog duhovnog preobraženja“, koji se, po tradiciji održavaju od 19. do 28. avgusta u Despotovcu, počeće danas na Centralnom gradskom trgu, kraj monumentalnog spomenika despotu Stefanu Lazareviću.

Manifestaciju će u 20 sati na Letnjoj pozornici, otvoriti pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović i Hor Fakulteta pedagoških nauka iz Jagodine, sa celovečernjim koncertom, rečeno je Tanjugu u Organizacionom odboru.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje i Skupštine opštine Despotovac, a svečanom otvaranju prisustovaće brojne ličnosti iz javnog, kulturnoh, privrednog i političkog života Srbije.

Ovogodišnja manifestacija je u znaku 600 godina manastira Manasije kod Despotovca, zadužbine despota Stefana, izjavio je, na konferenciji za medije pomoćnik predsednika opštine Despotovac zadužen za kulturu Goran Milojković.

Program je dugo i pomno pripreman i ima visoke kulturne i umetničke domete, izjavila je direktorka Centra za kulturu Vlatka Milenković.

Direktorka Narodne bibliotke, ustanove koja je uključena u organizaciju ove manifestacije od početka, Sanela Simić ocenila je da ono što u programu imaju Dani srpskog duhovnog preobraženja nema ni jedna kulturna manifestacija u Srbiji.

Na manifestaciji će, između ostalog, biti predstavljen Zbornik sa naučnog skupa „Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti IX“, a govoriće profesori Zlata Bojović i Radivoj Radić.

U Galeriji Centra za kulturu „Sveti Stefan despot srpski“, biće otvorena izložba skulptura Vladimira Karavelića, pozorište „Slavija“ izvešće predstavu „Vreme časti i ponosa“.

Najavljeno je i prestavljanje knjige „Manasija – nebo na zemlji“, te u Manastirskoj vodenici izložba slika sa Likovne kolonije „Resava 2018“,.

U Holu Centra za kulturu biće otvorena izložba slika Vlatke Milenković, a u Narodnoj biblioteci, književno veče Pere Zupca.

Tribina „Dva veka od prvog izdanja Vukovog srpskog rečnika“, film „Čelične ratnice“, Veče džeza Jovana Maljokovića i Balkan salsa benda, smotra narodnog umeća, Koncert muzičkih talenata Despotovca, nastup orkestra „Simfonijeta Beograd“, još su neki događaji najavljeni pred početak manifestacije.

U okviru Dana srpskog duhovnog preobraženja predviđen je Međunarodni viteški festival, a na prostoru srenjovekovnog manastira Manasija.

Za decu su pripremljeni predstava „Dečije igrarije“, pozorišta „Zvonce“ iz Niša i koncert „Balkanika i nova deca“.

U programu su još koncerti starih narodnih pesama „Ogrlica od bisera“ i rok grupe „Zemlja gruva“, a manifestaciju zatvara Folklorni ansambl Centra za kulturu „Sveti Stefan despot srpski“ iz Despotovca.

„Dani srpskog duhovnog preobraženja“, nastali su 1993. godine, na inicijativu tadašnjeg predsednika opštine Despotovac Radoslava Račić i čoveka zaduženog za kulturu Slavomira Vulića, – pod geslom „Stvarati i kada je teško“, a prihvatili su je Srpska akademija nauka i umetnosti i Ministarstvo kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.