U trendu

Podrška Josipi Lisac od Kroacija rekordsa i Glazbene unije

ZAGREB – Kroacija rekords i Hrvatska glazbena unija pružile su podršku prosvaljenoj muzičkoj divi Josipi Lisac povodom višednevnih rasprava u kojima se osporava način na koji je izvela hrvatsku himnu na inauguraciji predsednika Zorana Milanovića.

U saopštenju Kroacija rekords i Glazbena unija ocenjuju da je reč o potpunom nepoštovanju umetničke slobode i kreacije pevačice „čiji stil obožavaju sve generacije i vide je kao jednu od najvećih legendi hrvatske muzičke scene“.

„Svakom dobronamernom čoveku je jasno da se ne radi niokakvom vređanju himne jer je stil i način interpretacije Josipe Lisac opšte poznat“, navodi se u saopštenju, uz opasku da je ta situacija samo još jedan dokaz da živimo u društvu u kojem su ozbiljno poljuljane osnovne ljudske i kulturne vrednosti, kao i način komunikacije.

U saopštenju postavljenom na sajtu HGU navodi se i da Josipa Lisac više neće komentarisati reakcije na izvođenje hrvatske himne, niti predloge za kaznenu prijavu, niti bilo kakve slične buduće reakcije pojedinaca, udruženja ili institucija, nezavisno o kom mediju se radi.

Josipa Lisac je, inače, zahvalila na podršci i na tome što su mediji kroz silne osvrte svima preneli vernu sliku sadašnjeg stanja u hrvatskom društvu.

Ona je nedavno napunila 70 godina života, a u 53 diskografske godine snimila izuzetna muzička dela kojima i danas izaziva divljenje na svojim brojnim koncertima. Jedna je od najnagrađivanijih pevačica koja je za svoja dostignuća sa saradnicima osvojila čak 22 Porina, a ove godine na svečanoj dodeli u Rijeci, 27. marta Upravni odbor Porina dodeliće joj i Porin za životno delo.

Josipa Lisac unikatna je pojava hrvatske muzičke scene, pevačica vredna poštovanja i divljenja, stoji u saopštenju.

„Sve je to muzika, a muzika jeste ili je nema. Josipa Lisac“, navodi se u saopštenju koje potpisuju Želimir Babogredac, direktor Kroacia Rekordsa i Nikša Bratoš, predsednik HGU.

Protiv pevačice Josipe Lisac pravnik Boško Županović podneo je krivičnu prijavu zbog načina na koji je izvela nacionalnu himnu na inauguraciji predsednika Zorana Milanovića.
On je u prijavi naveo da je „himna Republike Hrvatske izvođena na podrugljiv i omalovažavajući način“ i da je Josipa Lisac tako počinila krivično delo povrede ugleda Republike Hrvatske i to tako što je „koristila podrugljive artikulacije i tonalitete“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.