U trendu

Pol Biti dobitnik Bukerove nagrade

Roman „Selaut“ (The Sellout) Pola Bitija (Paul Beatty), oštra satira rase i klase u SAD, ovogodišnji je dobitnik nagrade Man Buker, i to je prvi put da je Amerikanac dobitnik ove prestižne književne nagrade.

Sudije su sinoć u Londonu saopštile da je Bitijeva provokativna knjiga satire u istom rangu sa klasicima, i da je aktuelna kao i večernje vesti.

Istoričarka Amanda Forman koja je predsedavala žirijem, rekla je da knjiga ulazi „u srce savremenog američkog društva i to sa potpuno divljim humorom, tipom humora koji se nije video video od (Džonatana) Svifta ili (Marka) Tvena“.

Radnja romana odigrava se u zapuštenom predgradju Los Andjelesa nazvanom Dikens gde su medju stanovnicima poslednji preživeli iz grupe Litl Raskals i pripovedač knjige Bonbon, Afroamerikac kome se sudi na vrhovnom sudu SAD zbog pokušaja da ponovo uvede ropstvo i rasnu segregaciju.

Biti se bavi temama od kojih mnogi autori zaziru kao što su rasni stereotipi, uvredljiv govor i policijsko nasilje, naveo je žiri.

Forman je rekla da „The Sellout“, koji meša pop kulturu, filozofiju i politiku sa humorom i besom ima nameru da raskrinka svaki društveni tabu.

Žiri su na maratonskom četvorosatnom sastanku sinoć birali pobednika medju šest finalista, koji su izabrani od 155 predloženih dela. Forman je rekla da je odluka da se Bitiju dodeli nagrada bila jednoglasna.

Bitiju (54) je novčanu nagradu od 50.000 funti (61.000 dolara) uručila sinoć na ceremoniji u Londonu supruga princa Čarlsa Kamila, vojvotkinja od Kornvola.

Bukerova nagrada osnovana je 1969. i prvobitno je bila otvorena samo za pisce iz Britanije, Irske i Komonvelta, a od 2014. proširena je na sve autore koji pišu na engleskom jeziku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.