U trendu

Portreti iz novosadskih fotografskih ateljea u Domu Vojske

Svetski ekonomski lideri preispituju odnos sa S.Arabijom

LONDON, 12. oktobra (Tanjug) – Svetski ekonomski lideri preispituju svoj odnos sa Saudijskom Arabijom sve više vršeći pritisak na tu državu da objasni šta se dogodilo sa nestalim saudijskim novinarom DŽamalom Kašogijem, piše AP.

Predsednik Svetske banke DŽim Jong Kim neće učestvovati na predstojećoj saudijskoj investicionoj konferenciji, saopšeno je iz Svetske banke, dok ministar finansija SAD-a i dalje planira odlazak na taj skup uprkos narastanju javnog gneva zbog nestanka saudijskog novinara DŽamala Kašogija.

„Ako se pojave dodatne informacije i neke izmene, razmotrićemo ih, ali za sada planiram da idem“, izjavio je Stiven Mnučin za CNBC.

Zbog nestanka novinara Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, Fajnenšel tajms i NJujork tajms su otkazali medijsko partnerstvo za trodnevnu konferenciju popularno nazvanu „Davos u pustinji“, koja počinje 23. oktobra u Rijadu, prenosi Rojters.

Sa skupa su se povukle i američke medijske kuće CNN i CNBC, dok mnogobrojni vodeći poslovni lideri preispituju svoje učešće na konferenciji.

Tako je generalni direktor Ubera Dara Kosrovšahi, koji je bio najavljen kao govornik na konferenciji „Inicijative za buduće investicije“, poručio je da možda neće prisustvovati skupu.

„Veoma sam zabrinut zbog dosadašnjih izveštaja o DŽamalu Kašogiju. Pažljivo pratimo situaciju i, osim ukoliko ne isplivaju drugačije činjenice, neću prisustvovati konferenciji u Rijadu“, rekao je Kosrovšahi, navodi britanska agencija.

Ranije danas, osnivač Virdžin grupe, Ričard Branson, suspendovao je pregovore sa Saudijskom Arabijom o predloženoj investiciji od milijardu dolara u Virdžinovu kompaniju za kosmičke letove, nakon tvrdnji da je novinar DŽamal Kašogi ubijen u konzulatu te zemlje u Istanbulu.

Agencija napominje da nije jasno koliko dugo će trajati i koliki će biti uticaj ovog skandala na poslovne odluke kao što su investicije Saudijske Arabije u Uberu.

Međutim, profesorka Madavi al Rašid je gostujući u Londonskoj školi ekonomije istakala je da će te okolnosti ohrabriti aktiviste ljudskih prava da se još više fokusiraju na korporacije, a ne na vlade, kako bi doveli do promena u Sazudijskoj Arabiji.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike