U trendu

Poruka Karime Mansur za Svetski dan igre

BEOGRAD – Na inicijativu evropskog ogranka Svetske alijanse za umetničku igru pri Unesku, ove godine će Beograd biti jedan od gradova koji će poslati poruku svetu za „Dan igre“, koji se od 1982. godine širom planete proslavlja 29. aprila, na dan rođenja Žan-Žorža Novera (1727-1810), utemeljivača savremene igre.

Beogradski festival igre i Nacionalna fondacija za umetničku igru organizovali su tokom 2018. i 2019. godine, majstorske kurseve Sabrine Bosko, pedagoga Baletske akademije iz Rima i rezultat je celovečernja predstava koja će biti izvedena 29. aprila na pjaceti Sava Promenade.

U pitanju je komad „La Vie Parisienne“ u izvođenju mladih igrača, učenika italijanskih i srpskih baletskih škola, uzrasta od 10 do 16 godina, a posebni gosti biće prvaci Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, Ana Pavlović i Jovan Veselinović.

Svake godine jedan poznat igrač ili koreograf piše poruku za Svetski dan igre, a ovoga puta to je Karima Mansur, istaknuta igračica, koreografkinja i pedagog iz Egipta koja podseća da je „od nastanka vremena igra snažno sredstvo izražavanja i slavlja“.

„Pronađena na muralima egipatskih faraona i inspirativna njenim kreatorima, do danas, igra se koristila da dočara bogove i boginje, sa svim onim što oni predstavljaju u značajnom i pojmovnom, od ravnoteže iz koje proizilazi pravda, do muzikalnosti, ritmičnosti, individualne i kosmičke svesti…“, kaže Mansur.

Muzika i igra, naglašava, vezuju se za najviše impulse ljudskog stanja, istovremeno predstavljajući utehu prilikom životnih razočarenja i gubitaka.

„Pokret je jezik kojim govore svi. Pokret je univerzalni govor koji pripada svima. Poziv da se otvore sva čula. Slušanje je ono što je potrebno, slušanje bez uplitanja, slušanje bez prosuđivanja, slušanje u tišini i omogućavanje pokretu da prođe kroz telo u trenutku, jer je sve u nama i oko nas u pokretu, u konstantnoj dinamici. Telo ne laže zato što sluša jednu istinu i manifestuje je. Prateći sopstvene otkucaje srca, ljudima je dato da igraju igru života, koja zahteva pokret, agilnost i prilagodljivost, konstantnu promenu koreografije“, ističe Mansur.

U današnje vreme, doba u kome su ljudske veze i povezanost preuzeli nova pravila, i koje nas je dovelo do najniže tačke naše sposobnosti da se povežemo, igra, prema njenim rečima, postaje najtraženija mogućnost za ponovno uspostavljanje komunikacije.

„Igra nas vraća korenima, u kulturnom smislu, ali i u najužem senzibilnom, ličnom, individualnom, sve do kraja ili do srca…. A kada se povežemo sa sobom, kada slušamo svoj unutrašnji ritam, onda smo u stanju da uspostavimo vezu i sa drugima, i da komuniciramo“, smatra Mansur.

Igra je, prema njenim rečima, mesto gde se kulture spajaju, a granice padaju otvarajući prostor inkluzije i jedinstva, kroz neizgovoreni jezik univerzalnosti.

„Telo je instrument izražavanja, instrument za naš glas, naše misli, naša osećanja, našu istoriju, naše biće i postojanje, našu čežnju da se izrazimo, kroz kretanje. Igra je prostor koji dozvoljava povezivanje sa istinom. Igra nam omogućava da osetimo celinu, i na taj način pronađemo mir, i tišinu kroz koju možemo da čujemo, slušamo, govorimo i učimo“, istakla je Mansur u svojoj poruci za Svetski dan igre.

Pokret i igra čine, kaže dalje, da uspemo da hodamo vertikalno i horizontalno, da se krećemo od gore do dole.

„Pokret i igra mogu stvoriti i reorganizovati haos, ili ne, jer igrajući, mi postajemo sposobni da stvaramo sopstvene realnosti i prolazne, kratkotrajne trenutke jedan za drugim. Trenutke koji nas mogu dodirnuti i ostati u našim sećanjima, nadahnuti i promeniti iz korena. To je snaga istinskog izraza, a time i moć igre“, napisala je Mansur.

Naglašava da je igra isceliteljska i mesto gde čovečanstvo može da se sretne.

„Pozivam ljude da idu izvan granica, izvan krize identiteta, izvan nacionalizma i izvan okvira. Možemo li se osloboditi ograničenja i pronaći pokret i zamah na tom univerzalnom jeziku. Pozivam sve da igraju od srca, do njihove unutrašnje istine, jer unutrašnji pokreti vode do unutrašnjih revolucija, gde se mogu desiti stvarne promene“, poručila je Mansur, osnivačica i umetnička direktorka Centra za savremenu igru Kaira.

Međunarodni pozorišni institut u okviru Uneska je 1982. godine ustanovio Svetski dan igre i svake godine predstavnici Svetske alijanse umetnicke igre, sa svih pet kontinenata na kojima deluje ova organizacija, biraju autora poruke čiji je cilj da slavi umetnicku igru i njenu univerzalnost koja prevazilazi politicke, kulturne i nacionalne granice, spajajući ljude kroz svima razumljiv jezik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.