U trendu

Poslati sateliti da istraže Merkur, treba da putuju 7 godina

LONDON – Dva satelita napravljena u Evropi i Japanu nalaze se na putu ka Merkuru, planeti najbližoj Suncu, na koju bi trebalo da stignu i počnu da je istražuju 2025. godine.

Sateliti su lansirani na raketi „Arian 5“ iz Kurua, u Francuskoj Gijani, a ta zajednička misija nosi naziv BepiKolombo, po italijanskom matematicaru i inženjeru Đuzepeu Kolombu (1920-1984).

Kako prenosi Bi-Bi-Si, da bi stigli do Merkura, potrebno je da pređu devet milijardi kilometara, za šta će im biti potrebno sedam godina.

Cilj misije je proučavanje površine, unutrašnjosti i „životne sredine“ Merkura, kamenite planete koja je najmanja u Sunčevom sistemu i koja je do sada najmanje istražena.

Ovo je prva misija koju Evropa sprovodi zajedno sa Japanskom svemirskom agencijom, a BepiKolombo putuje posle dve misije NASA koje su poslale slike i podatke s Merkura, prvi put sredinom 1970-ih godina, a potom 2011. i 2015. godine.

Kako BBC navodi, ukoliko uspešno stignu do cilja, postoji nada da će sateliti otkriti neke nerešene misterije koje se tiču Merkura, a počeće sa proučavanjem gravitacionog polja Merkura, što bi naučnicima omogućilo da odrede sastav i strukturu te planete.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.