U trendu

Poslednji čovek biće Srbin

Tokom 2009. godine, piscu, uredniku, izdavaču i nekadašnjem fudbalskom sudiji Bobanu Kneževiću objavljene su dve knjige fantastike. Jedna je zbirka "Otisak zveri u pepelu", koja obuhvata priče napisane tokom 25 godina, a druga je novi roman, "Poslednji Srbin".
Ovaj roman bi, zbog složenosti radnje i isprepletanih tokova priče, bilo veoma teško prepričati; zadatak postaje neizvodljiv ukoliko ne želimo da previše otkrijemo unapred, već da zadovoljstvo postepenog otkrivanja i ulaženja u svet ove knjige prepustimo čitaocima. Uprkos složenosti koja ne dopušta da se "Poslednji Srbin" pročita u jednom dahu, nije ga teško pratiti, zbog veštog pripovedanja koje na pravim mestima pruža ono što je neophodno da biste nastavili da čitate, a istovremeno vas drži u neizvesnosti do samog kraja.
Zbivanja u ovom romanu su kompleksna, uključuju viševekovne sudbine, iseljenike, reinkarnaciju, dva drevna roda koja su se međusobno maltene istrebila, a zatim izmešala sa ljudima i nastavila sukob, prolaze kojima oni pred istrebljenjem mogu pobeći, poseban svet do kojeg samo neki mogu da dospeju… Uz izuzetak povremene priče o onome što se zbilo pre više vekova, sve se dešava u ukupno četiri dana, počinje na više kontinenata, a dospeva do Bosne, i dalje, van ovog sveta. Prošlost će morati da bude prihvaćena, iskušenja savladana, izbori doneseni – i opet će se postaviti pitanje opstanka jednog naroda; i postojaće mogućnost jednog krajnje ironičnog kraja.
Složen, a ipak ne pretežak za čitanje, pun misterije i mističnog, sa likovima koji istovremeno deluju i blisko i drugačije, majstorski vođen – "Poslednji Srbin" je verovatno do sada najbolje Kneževićevo delo i veliki izvor uživanja za one koji reše da ga pročitaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.