U trendu

Poznata instalacija Alfeda Pirija „Koraci“ u Kinoteci

BEOGRAD – Svetski poznata instalacija pod nazivom „Koraci“ („Paši“) italijanskog umetnika Alfreda Pirija, otvorena je danas u Jugoslovenskoj kinoteci kao umetnička najava Festivala italijanskog filma koji će se u istom prostoru održati od 21. do 26. maja.

Instalacija „Koraci“ predstavlja izuzetno uspešan koncept koji je realizovan na mestima od izuzetnog simboličkog značaja širom sveta, kao što su Cezarov forum u Rimu 2007. godine, ili Galerija Akademije u Firenci 2012. godine.

Instalacija se sastoji iz niza ogledala koja su postavljena na podu velikog atrijuma na ulazu u Kinoteku.

Unutrašnji zidovi zgrade, zajedno sa eksponatima Muzeja Jugoslovenske kinoteke, reflektuju na površinu ogledala udvajajući se u njoj i stvavarajući novu viziju prostora i vremena.

„Mi smo goloruki gledaoci prošlosti projektovani u vreme koje će doći i u kojem pod našom težinom nastaju pukotine“, kazao je autor izložbe i dodao da je prostor unutar Jugoslovenske kinoteke pravo mesto za njegovo remek-delo.

„Ovo mi liči na neki otvoreni prostor, neko dvorište u samom centru grada u kojem moja instalacija deluje baš onako kako sam želeo“ rekao je Piri.

Otvaranju instalacije u Jugoslavenskoj kinoteci prisustvovao je i ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo, koji je istakao da je Pirijevo delo na neki način provokacija.

„Instalacija Alfreda Pirija je i svojevrsno tumačenje ovog prostora. Zgrada nije samo prostor u kojem se postavlja ova instalacija i mi nismo samo pasivni posmatrači već je pred nama izazov suočavanja sa smlobodom izbora“ kazao je Lo Kašo.

Davide Skalmani direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu kazao je Tanjugu

da u obeležavanju značajnog jubileja 140 godine od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije publiku u Beogradu očekuje niz kulturnih događaja.

„Ova instalacija najavljuje Filmski festival u okviru kojeg će biti prikazano 10 ostvarenja najnovije italijanske produkcije. Imaćemo i specijalnog gosta, scenografskinju Lućiju Nigri. Na samom zatvaranu festivala italijanski muzičar Mauro Mauro će izvoditi filmsku muziku. Najviše kompozicije Enia Morikonea“ kazao je Sklalmani i izrazio veliko zadovoljstvo što veliki broj Beograđana posećuje programe Italijanskog instituta za kulturu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar