U trendu

Poznati dobitnici nagrade 'Pečat varoši sremskokarlovačka“

BEOGRAD – Prestižna nagrada Brankovog kola, „Pečat varoši sremskokarlovačke“, za najbolje pesničke knjige na srpskom jeziku, ravnopravno je pripala ove godine, za knjige izabranih pesama Nedeljku Babiću i Danilu Jokanoviću, i za samostalne zbirke poezije: Milošu Jankoviću i Radmilu V. Radovanoviću.

Na završnoj sednici odluku je jednoglasno doneo žiri u sastavu: Nenad Grujičić, Jelena Aleksić i Krstivoje Ilić.

U najužem izboru za nagradu „Pečat varoši sremskokarlovačke“ bile su i nove knjige poezije Ane Ristović, Radomira Uljarevića, Jagode Kljaić, Milana Mihajlovića, Dragana Boškovića, Julije Kapornji i Katarine Pantović.

Nagrada „Pečat varoši sremskokarlovačke“ za 2019. godinu novim laureatima svečano će biti uručena 15. marta na dan Radičevićevog rođenja po julijanskom kalendaru, a na „Prolećnim Brankovim danima 2020“ u najstarijoj srpskoj gimnaziji, u Sremskim Karlovcima, u kojoj se Aleksije Radičević školovao od 1835 – 1841. godine.

Nagradu „Pečat varoši sremskokarlovačke“ 1967. godine osnovao je studentski list „Indeks“ u Novom Sadu.

Te godine proglašeno je osam laureata: Rajko Petrov Nogo, Branko Bošnjak, Radomir Mićunović, Petko Vojnić Purčar, Karols Jung, Milorad Milenković Šum, Zvonimir Husić i Tito Bilopavlović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.