U trendu

A Chorus Line

Nije precizno određeno koliko godina treba da prođe da bi jedan događaj postao bitan deo pozorišne istorije, ali je izvesno da mjuzikl „A Chorus Line“ iz 1975. godine to jeste. U domenu muzičkog pozorišta smatra se prvim konceptualnim mjuziklom koji je uspeo da postane izuzetno komercijalan. Čini se da će isto biti i sa postavkom ovog komada u poslednjem renoviranom beogradskom pozorištu – Pozorištu na terazijama.

U režiji Mihaila Vukobratovića, pod dirigentskom palicom Milana Nedeljkovića i u koreografiji Vladimira Logunova, u predstavi igraju Ivan Bosiljčić, Mina Lazarević, Ivana Knežević, Jelena Jovičić, Slobodan Stefanović, Kalina Kovačević, Bojana Stefanović, Janoš Tot i još puno mladih ljudi iz nove generacije glumaca, koji umeju da se pokažu i kao glumci, i kao igrači, i kao plesači. Komad govori o želji da se sačuva ljudsko dostojanstvo od kapricioznosti posla kojim se likovi bave; priča je to o ljudima koji predstavljaju inspiraciju jedni drugima, ne zaboravljajući pri tom i da su jedni drugima konkurenti. Tako se pred publiku iznosi omaž skrajnutim herojima scene, članovima brodvejskog hora koji prelaze iz predstave u predstavu. Na sceni su funkcionalni jedino kao deo grupe i svako od njih ima ulogu samo ako se stavi u službu koncepta koji podseća na strukturu grupne psihoterapije.

Ta zamisao predstavlja idealan okvir za prikazivanje odnosa grupa – pojedinac, i to je ono što mjuzikl uspešno premešta u vode dramske literature. I pored toga što se kao centralna tema predstave nameće život u šou-biznisu, ovaj mjuzikl ne govori o slavi. On odaje počast borbenoj ljudskoj prirodi, govori o iznalaženju mogućnosti da se ostvari samstvo unutar grupe. Tako je velikim brodvejskim hitom započeta sezona igranja velikih mjuzikala, koji su beogradskoj publici uglavnom poznati u filmskim verzijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.