U trendu

Balet HNK u Beogradu, posle 15 godina

Prvi put posle 15 godina dolazimo u srpsku prestonicu na Beogradski festival igre u želji da predstavimo naša nova, originalna dela i značajne koreografe, rekao je Leonard Jakovina, direktor baleta Hrvatskog narodnog Kazališta (HNK), koje posle deceniju i po ponovo dolazi u Beograd.

HNK ove sezone slavi 140 rođendan.

Veoma cenjeni balet ove pozorišne kuće predstaviće se na predstojećem Beogradskom festivalu igre koji se odrržava od 11. marta do 11. aprila, sa dva izuzetna komada.

„Prvo će beogradska publika imati priliku da vidi savremenu postavku praćenu savremenom muzikom “A dark landscape“ koreografkinje Marijane Krajač. Nakon toga predstavićemo se sa komadom koji je posvećen izuzetno poznatom remek-delu Morisa Ravela “Bolero“ u posebnom aranžmanu. Koreografiju za “Bolero“ uradila je koreografkinja Maša Kolar“, rekao je Jakovina za mesečnik „Diplomacy and Commerce“.

On je naglasio da je Beogradski festival igre značajna plesna smotra cenjena u svetskim okvirima.

„Čini nam veliko zadovoljstvo poziv na Beogradski festival igre, gde možemo da predstavimo naš ansambl. To zadovoljstvo dugujemo i koreografkinjama Maši Kolar i Marijani Krajač koje su nam svojim sjajnim koreografijama obezbedile prisustvo na tako važnom festivalu“, kazao je Jakovina.

Njegova želja je da prisustvo Baleta HNK na Beogradskom festivalu igre postane tradicija.

„Radujem se predstojećem susretu sa beogradskom publikom i nadam se da ćemo naići na toplu dobrodošlicu i veliko interesovanje. Ako mene pitate moja želja je da saradnja između HNK i Beogradskog festivala igre prerste u tradiciju na obostrano zadovoljstvo“. istakao je Jakovina.

Prema rečima direktora HNK zagrebačka publikia jednostavno voli balet

„Imamo fantastičnu publiku koja verno prati naš repertoar i nagrađuje nase igrace ovacijama. Trudimo se da u potpunosti ispratimo interesovanja ljubitelja igre. Repertoar baleta u Zagrebu je takav da moze da zadovalji ljubitelje klasicnog, neoklasicnog modernoh i savremenog izraza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.