U trendu

Beogradsko dramsko pozorište obeležilo 70. sezonu

Premijerom predstave „Pomorandže za zbogom“ Biljane Popović, u dramatizaciji Andreja Šepetkosvkog i režiji Nenada Gvozdenovića i dodelom godišnjih priznanja saradnicima, Beogradsko dramsko pozorište je večeras obeležilo svoj Dan i 70. sezonu.

Prethodno je multimedijalnom prezentacijom na fasadi, pozorište na Crvenom krstu ukazalo na umetnike i predstave koji su obeležili prethodnih sedam decenija.

Na sceni „Rade Marković“ pročitane su čestitke ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića i gradskog menadžera Gorana Vesića, a prisutnima su se obratili sekretarka za kulturu grada Beograda Ivona Jevtić i stalni reditelj ruskog Volkov teatra Valerij Kirilov.

„Velika mi je čast da stojim na daskama koje su život značile velikanima našeg glumišta, koji su osnovali ovaj teatar kao simbol mladosti, slobode i kulture Beograda“, istakla je Jevtić.

„Hvala profesoru Radetu Markoviću, Oliveri Marković, Đuzi Stojiljkoviću, Bati Paskaljeviću, Predragu Tasovcu, Soji Jovanović, hvala svima koji su svojim radom, elanom i entuzijazmom obogatili srpsko pozorište i ostavili u amanet Beogradu, Beograđanima i celoj zemlji inicijativu kulture kakva je Beogradsko dramsko pozorište“, dodala je ona.

Jevtić je konstatovala da kada jedan teatar proslavlja 70 godina, on proslavlja godine života, mudrosti i iskustva svih umetnika koji su ga stvarali, koji su radili i koji rade u njemu i sa nadom da će Beogradsko dramsko pozorište nastaviti da neguje standarde umetnosti, koji su postavili njegovi osnivači, čestitala mu njegov Dan.

Kirilov je uz ocenu da u BDP-u rade talentovani ljudi koji ostavljaju značajan pečat, poželeo pozorištu da nadahnuće još 200 godina (koliko je Volkov teatar stariji od BDP-a) ne napušta njegov ansambl.

On je uručio članovima ansambla dve ikone iz Jaroslavlja – ikonu Aleksandra Nevskog, velikog ruskog borca, jer je „svaki glumac u pozorištu borac za duše svojih gledalaca“ i ikonu Bogorodice, „simbola umekšavanja srca“. „Znači borimo se da srca naših gledalaca budu mekša“, poručio je Kirilov.

Nagrada „Tatjana Lukjanova“ za višegodišnji doprinos Beogradskom dramskom pozorištu i pozorišnom životu Srbije uručena je večeras kostimografu Jeleni Stokući, a za najbolja ostvarenja u predstavama BDP-a nagrađene su rediteljka Ana Đorđević i glumice Ivana Nikolić i Jovana Gavrilović za predstavu „Moje dete“ Stojana Srdića.

Nagrada za radni doprinos „Mihajlo Fejzulovski“ za ostvarene rezultate u radu u 2016. godini uručena je Idi Đorđević (biletar), Nataliji Pantić (šminker- vlasuljar) i Dejanu Popoviću (inspicijent).

Beogradsko dramsko pozorište je i ovogodišnji dobitnik Sretenjskog ordena trećeg stepena, koji je predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio direktoru BDP-a Slobodanu Chustiću 15. februara povodom Dana državnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar