U trendu

Ćustić: Živa i agresivna sezona u BDP-u

Direktor Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) Slobodan Ćustić najavio je agresivniju i življu sezonu nego što je bila prethodna, kada je tek stupio na novu dužnost.

„Zadovoljan sam što za početak imamo premijeru ruske drame „Poziv na pogubljenje“ (8. oktobra), o čemu sam se još zimus dogovorio sa rediteljem Bobanom Skerlićem“, rekao je on na konferenciji za novinare.

„Inače, moja orijentacija na velikoj sceni biće što više komedija. BDP ima 28 živih naslova, među kojima je dosta vrlo starih predstava. Neke su dobre, ali ih je teško prodati. Naravno, kvalitetne predstave nećemo skidati sa repertoara, ali treba nam nešto novo da privučemo publiku“, objasnio je direktor.

Prvi put u BDP-u biće jedan komad makedonskog dramskog autora Dejana Dukovskog, priznatog u celom regionu. Premijera predstave „Prazan grad“, u režiji Marka Manojlovića, zakazana je za 17. oktobar na maloj sceni.

To je metafora o sudbini prostora i ljudi obeleženih neprekidnim neprijateljstvom i kratkim fitiljem za agresiju. Zanimljivo je da će to biti diplomska predstava poznatog glumca Stefana Kapičića.

Sledi „Berlinski zid“ po tekstu Željka Hubača u režiji Ane Đorđević, takođe na maloj sceni.

U decembru Egon Savin počinje rad na velikoj, ansambl predstavi „Čovek, zver i vrlina“ Luiđija Pirandela. Komad je izabrao Savin, jer, kako je napomenuo Ćustić, kada već zovete na saradnju velikog umetnika, normalno je da on odluči šta će da režira.

Zatim će u BDP-u režirati i Snežana Trišić, na proleće, takođe na velikoj sceni i po svom izboru.

U planu za malu scenu su „Ključevi za Learha“ Nikolaja Koljade u režiji Nataše Radulović i porodična saga „Zdravo za zbogom“ („Pomorandže za zbogom“) Biljane Popović u režiji Aleksandra Dunđerovića.

Planova ima još, a realizacija zavisi od budžeta. U prošloj sezoni BDP je tri predstave uradio iz sopstvenih prihoda i to je jedini način da se pozorišta ne zatvore – da se oslonimo na prihod sa blagajne, zaključio je Ćustić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.