U trendu

JDP nastavlja projekat „…i ja volim pozorište“

Jugoslovensko dramsko pozorište nastavlja ovog meseca projekat „…i ja volim pozorište“, pokrenut prošle godine kako bi se učenicima završnih razreda gimanazija i srednjih škola omogućilo upoznavanje s procesom stvaranja i prikazivanja pozorišnih predstava u uslovima visoko profesionalne produkcije.

Posle velikog uspeha sa kojim je sproveden prošle godine, kada je više od 200 gimnazijalaca sa svojim profesorima dobilo priliku da poseti pozorište, prisustvuje izvođenju predstava i razgovara sa glumcima i predstavnicima pozorišta, projekat je u 2015. podržalo Ministarstva kulture i informisanja.

Ovog decembra u projektu će učestvovati đaci Filološke gimnazije, Prve beogradske gimnazije, Pete beogradske gimnazije, Četrnaeste beogradske gimnazije, Devete beogradske gimnazije, Arhitektonsko-tehničke škole, Desete beogradske gimnazije, Matematičke gimnazije i Muzičke škole „Kosta Manojlović“.

Pre svake predstave učenici će imati priliku da kroz obilazak pozorišta „zavire iza kulisa“ i saznaju kako pozorište funkcioniše.

Učenicima i profesorima će biti obezbeđene besplatne ulaznice za predstave.

Pre svake predstave biće im date smernice i instrukcije na šta posebno treba obratiti pažnju u posmatranju predstave, kako bi se unapredila recepcija konkretnih književnih dela koja su dramski obrađena.

Za svaku predstavu izrađuje se programska knjižica koja sadrži informacije o sadržaju obrađenog književnog dela i o samom pozorišnom komadu.

Po završetku predstave učenici će imati priliku da se, kroz seriju pitanja i odgovora, kroz razgovor sa glumcima i autorima, bliže upoznaju sa procesom stvaranja i rada na predstavi, najavio je JDP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar