U trendu

Novi stari „Lir“

Nedavno održana premijera na velikoj sceni Ateljea 212 iznenadila je i oduševila beogradsku publiku. Veteran domaćeg glumišta, Ljuba Tadić, po treći put u svom životu nastupio je kao Šekspirov kralj Lir, ovoga puta u maštovitoj i modernoj scenskoj postavci reditelja iz Slovenije, Tomija Janežiča, kojem je ovo prva poslovna saradnja sa nekim od beogradskih pozorišnih kuća.

Janežič je, inače, u poslednjih nekoliko godina uzdanica slovenačkog teatra i izuzetno je cenjen kao mlad reditelj koji veoma uspešno ume da se nosi sa klasičnim tekstovima velikih pisaca kao što su Šekspir ili Čehov. Beogradska publika koja odlazi na BITEF još uvek se živo seća njegovih postavki Čehovljevih komada „Tri sestre“ i „Galeb“, koji su publiku iznenadili klasičnim pristupom tekstovima, ali veoma modernim stilom glume i mizanscenskom postavkom. Predstave pomenutog reditelja pune su atmosfere koja „prebacuje rampu“, uvlačeći publiku u svet nekih davno nestalih junaka. Upravo tako izgleda i Janežičeva postavka „Kralja Lira“ – svedeno, mračno, uz diskretan sjaj sveća koje dočaravaju turobnu atmosferu u kojem jedan onemoćali starac pravi svoju kobnu grešku.

Slovenački reditelj poznat je, inače, i po veoma specifičnom pristupu u radu s glumcima: on sledi metod „no acting“, što znači da glumci treba da reaguju onako kako se prirodno osećaju u okolnostima koje im nameće sam teskt. U velikoj ekipi glumaca u ovoj predstavi, glavne uloge tumače Đuza Stoiljković, Tihomir Stanić, Nenad Jezdić, Jelena Đokić, Anita Mančić i drugi. Zanimljivo je pomenuti i da je neposredno po svom povratku iz Amerike, Sergej Trifunović „uskočio“ u čitav projekat kako bi zamenio bolesnog kolegu Srđana Timarova, i to s velikim uspehom posle celih pet glumačkih proba!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar