U trendu

Sedam veličanstvenih

Još od vremena Jovana Sterije Popovića i Branislava Nušića, dramsko stvaranje u Srbiji imalo je dobre temelje. Razvoj darovitih pisaca pratio je razvoj pozorišnih institucija i do 20. veka uspostavljena je čvrsta tradicija, na koju se nadovezuju moderni pisci. Jovan Ćirilov, pisac, antolog i prevodilac, odabrao je sedam drama savremenih pisaca koji najbolje predstavljaju dramsko stvaralaštvo u Srbiji u periodu od polovine 20. veka do danas i priredio ih na engleskom jeziku u cilju približavanja naših dramskih vrednosti evropskim i svetskim. U istoj ediciji, podsetimo, prethodno su objavljene slične antologije savremene srpske priče, poezije i kratke priče.
U okviru dramskog izbora, Ćirilov je odabrao "Milevu Ajnštajn" Vide Ognjenović, o poznatoj srpskoj naučnici i supruzi Alberta Ajnštajna, "Karolinu Nojber" Nebojše Romčevića o nemačkoj glumici koja doživljava tragičan kraj u borbi za ozbiljno pozorište, "Hadersfild" Uglješe Šajtinca o mladom povratniku u Srbiju posle svih nemirnih vremena koji zatiče generaciju tridesetogodišnjaka – prozaičnih, praznih, bez životne nade. Dušan Kovačević, jedan od najboljih dramskih pisaca, ulazi u antologiju sa dramom "Profesionalac", crnohumornom pričom o sukobu dva režima i dva pogleda na svet, dok je Biljana Srbljanović prisutna sa svojom poslednjom dramom "Barbelo, o psima i deci", koju karakterišu neobična forma i priča o ljudskoj želji da se pobegne iz sveta briga i problema na neko sigurnije mesto.
Najstarija drama u antologiji je drama "Putujuće pozorište Šopalović" autora Ljubomira Simovića, koja prati glumačku družinu jednog putujućeg pozorišta u vreme nemačke okupacije. Konačno, tu su i "Šine" Milene Marković, predstavnice nove generacije srpske dramske scene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.