U trendu

Predavanja o energetici,izložba o Slobodanu Jovanović

BEOGRAD – Srpska akademija nauka i umetnosti će do kraja godine organizovati ciklus predavanja „Energija kao jedan od najvećih izazova čovečanstva u 21. veku“, više naučnih skupova, tradicionalne tribine Biblioteke SANU i koncerte u Galeriji Akademije, kao i izložbe posvećene Slobodanu Jovanoviću, Rajku Tomoviću i manastiru Studenica.

Potpredsednik SANU akademik Zoran Popović predstavio je danas na konferenciji za novinare program Akademije do kraja godine, ukazavši na značaj ciklusa predavanja posvećenih energetici koji se organizuje u cilju skretanja pažnje javnosti na ozbiljnost problema, kako na globalnom tako i na domaćem planu, a prvo predavanje 24. septembra održaće dopisni član SANU Velimir Radmilović o tome zašto je energija jedan od najvećih izazova čovečanstva u 21. veku.

Od 30. oktobra do 29. novembra u Galeriji SANU biće organizovana izložba povodom 150 godina od rođenja Slobodana Jovanovića, istaknutog srpskog pravnika, istoričara, književnika i političara, a biće mu posvećen i naučni skup planiran za 7. i 8. novembar.

Nakon toga 13. decembra će na istom mestu biti otvorena izložba „Manastir Studenica – drevnost, kontinuitet, savremenost“ kojom će biti obeleženo 800 godina autokefalnosti Srpske crkve te će na dan otvaranja biti upriličena i svečana akademija u SANU.

U Galeriji nauke i tehnike SANU 19. septembra biće otvorena izložba „Tragajući za inspiracijom u narodnom graditeljstvu – iz zbirki Muzeja nauke i tehnike“, u prvoj polovini novembra smeniće je izložba posvećena Rajku Tomoviću, akademiku koji je „spajao prirodu, nauku i tehniku“, a potom sledi izložba „Art and Neuroscience“ u okviru Međunarodne nedelje nauke za mir i razvoj.

U decembru posetioce Galerije nauke i tehnike očekuju dve postavke: „O arhitekturi: izazovi u arhitekturi, urbanom dizajnu i umetnosti“ i „Snovi o prošlosti i tradiciji: Olga Benson“ koja će biti priređana povodom 130 godina od rođenja slikarke Olge Benson.

Akademik Popović najavio je i bogatu koncertnu sezonu u Galeriji SANU, tribine Biblioteke SANU, kao i program u ograncima SANU u Novom Sadu i Nišu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.