U trendu

Predavanje i radionica keramičara iz Egipta Mohamada Soudija

BEOGRAD – Keramičar iz Egipta Mohamed Soudi održaće 21. avgusta u Muzeju afričke umetnosti predavanje i umetničku radionicu „Egipatski fajans: tradicionalne forme i tehnike“.

Soudi će predstaviti tradicionalne tehnike izrade tenet keramike i omogućiti posetiocima da učestvuju u izradi i glaziranju predmeta od gline.

Fajans je tip keramike prepoznatljiv po specifičnoj olovno-cinčanoj glazuri i vezuje se za širi prostor Mediterana, Bliskog istoka i Egipta.

Bila je veoma cenjena tehnika grčnarskog rada među drevnim Egipćanima koji su je nazivali tenet (thenet) što znači blistavo ili sjajno.

Predavanje i radionica namenjeni su odraslim posetiocima koje interesuje egipatska umetnost i kultura, kao i mladim stručnjacima koji se već bave izradom i obradom keramike.

Mohamad Soudi je diplomirao keramiku na Univerzitetu Helvan (Egipat).

Izlagao je na brojnim salonima i izložbama širom Evrope i ima pozamašno znanje u domenu keramike, materijala, procesa izrade, kao i izrade keramičkih elemenata za komercijalne i medicinske svrhe.

Od 2005. godine kroz svoj privatni keramičarski atelje radi na promociji i edukaciji u oblasti tradicionalne keramike i savremenih inženjerskih tehnologija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.