U trendu

Predstavljen Zbornik radova „Delo Ive Andrića“ u SANU

BEOGRAD – Zbornik radova „Delo Ive Andrića“ predstavljen je danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

U zborniku koji je uredio akademik Miro Vuksanović predstavljeni su radovi 42 učesnika naučnog skupa, koji je održan povodom obeležavanja 125. godina od rođenja našeg nobelovca.

Otvarajući današnju prezentaciju Zbornika predsednik SANU Vladimir Kostić je napomenuo da je institucija koju vodi, nizom događaja u 2018. godini pokušala da oživi sećanje i obnovi značaj književne poruke Ive Andrića.

„Posebno su o njegovom delu lucidno, i kako dolikuje, detaljno govorili ljudi od struke. Iz tih događaja posvećenim Andriću u pamćenje mi se vraćaju kazivanja Andrićevog teksta od strane sjajnog glumca Tihomira Stanića. Jednostavnim rečima, na momente faktografski, nauzgled bez prejakih emocija Andrić nas uvodi u predvorije, a potom i u srce užasa i zla, nemoći i uzaludnosti“ kazao je Kostić i dodao da samo budala kakvih ima po kasabama o kojima je Andrić pisao, nailazi na etničke ili verske vododerine njegovim rečima.

„U sjajnoj knjizi „Bitka za prošlost“ Zoran Milutinović podseća da je 1. jula 1991. godine u Višegradu nekakav dućandžija i primitivni bašibozuk Murat Šabanović, verovatno i ne pročitavši piščeve reči, čekićem odvalio glavu sa spomenika posvećenom Andriću i bacio je u Drinu“, rekao je Kostić.

On je dodao da u svim vremenima i okolnostima ima onih čiji je posao da maljevima, ili kakvim drugim načinima, otkidaju i bacaju tuđe glave.

„Naše je, međutim, da ih dižemo i postavljamo tamo gde im je mesto. To činimo danas, a verujem da ćemo to činiti i ubuduće“, kazao je Kostić.

Miro Vuksanović je naglasio da se objavljivanjem i prezentacijom Zbornikom radova „Delo Ive Andrića“ završava obeležavanje 125 godina od rođenja Ive Andrića.

„Andrićeve knjige su žive sedamdesetak godina u prevodima na 52 jezika i u više od 60 izdanja godišnje. Andrić je sa 34 godine izabran za člana Srpske kraljevske akademije i u njoj je bio pola stoleća, gde su njegovi rukopisi na hiljadama stranica i celosti digitalizovani trudom Filološkog fakulteta“ kazao je Vuksanović i dodao da će SANU ove godine posvetiti pažnju na još jedan jubilej posvećen našem Nobelovcu.

„Posle Velikog rata 1919. godine Ivo Andrić je došao u Beograd gde je svoja glavna dela, romane i pripovetke napisao i objavio i sa nama trajno ostao“ kazao je Viksanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar