U trendu

Predstavljena knjiga „Olovne reči“ Manojla Vukotića

BEOGRAD – Knjiga „Olovne reči“ Manojla – Manje Vukotića u izdanju „Vukotić media“ predstavljena je sinoć u Kolarčevoj zadužbini.

Osim autora o knjizi su govoriti Matija Bećković, Radmila Stanković, Siniša Kovačević i Gojko Tešić.

Vukotić u uzbudljivom autobigrafskom štivu piše o rastanku sa kompanijom „Novosti“ u kojoj je proveo skoro četir decenije, susretima sa političarima i umetnicima, tajnama novinarskog zanata i modelima opstajanja u teškom i rizičnom poslu kao što je uređivanje dnevnih novina.

Akademik Matija Bećković napominje da je knjiga „Olovne reči“ za njega neočekivano štivo.

„Vukotićeva knjiga je istinski čitalački doživljaj. Mislio sam da je autor napravio izbor iz svojih kolumni koje je pisao decenijama, ali me je dočekala potresna autobiografska ispovest, kratka istorija posleratnog novinarstva u kojoj je Vukotić igrao tako zapaženu ulogu. Čini mi se da je ovu knjigu pisao hrabrije nego što je to činio pišući novinske tekstove“, kazao je Bećković.

Novinarka Radmila Stanković kazala je da Vukotićeva knjiga za nju predstavlja veliko otkriće.

„Koliko god sam nekim događajima iz ove knjige svedočila, za mene je ova knjiiga važna zbog onoga što je Vukotić prećutao za vreme svog novinarskog staža, a sada nam otkriva kao pisac. Sve to što navodi u knjizi neće se svideti nekim ljubiteljima politički korektnih mitova. Vukotić je bio spreman na to kada je odlučio da napiše ovakvu knjigu“, kazala je Stanković.

Ona je navela da u svojoj knjizi Vukotić čuva uspomenu na neke ljude iz sveta politike i kulture zbog njihovih časnih postupaka i iskrenih zabluda.

Pisac Siniša Kovačević ističe da odavno nije čitao pošteniju knjigu.

„Sve su autobiografije koje sam čitao odavale elemente samozaljubljenosti i naknadne pameti osim Vukotićevog štiva. Knjiga sadrži crnogorsku Penelopu koja čeka svog Odiseja…Antigonu koja treba da se opredeli između dva svoja brata koji su u različitim šumama…Čitaoci će naći i junošu koji se odriče svoje stipendije radi pogleda u budućnost“, kazao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, knjiga sadrži i istorijsko poštenje u kojem su opisane situacije koje su važne za noviju srpsku istoriju.

Književni kritičar Gojko Tešić kaže da naslov knjige simbolizuje težinu reči izlivenih iz olova.

„U sjajnoj knjizi Manojla Vukotića mogu se naći svdočenja o olovnim vremenima kojih je kod nas bilo previše. Takođe pred nama je čudesna knjiga i o izuzetnoj karijeri u novinarstvu“, rekao je Tešić.

Manojlo Vukotić ističe da je u naslovu knjige nazvao svoje reči olovnim, jer je na početku svoje novinarske karijere ušao u štampariju gde se sve radilo u olovu i od olova.

„Prošao sam i kroz olovne godine kada su meci obletali oko glava. Raznobojni napadači, voštene patriote, državne štetočine, silikonski ezuropejci su prolazili drumovima pored mene i zbog toga su reči su postale, bile i opstale kao moje najpreciznije oružije u pobedama i porazima“, kazao je Vukotić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.