U trendu

Predstavljena knjiga „Srpsko vojničko groblje u Alžiru“

BEOGRAD – U Narodnom muzeju u Beogradu je, u organizaciji ambasade Alžira u Srbiji i Društva prijatelja Alžira, održana svečana promocija knjige „Srpsko vojničko groblje u Alžiru“.

Ambasador Alžira u Srbiji, Abdelhamed Šebšub, zahvalio je svim koji su dolaskom uveličali ovaj događaj, izrazivši posebnu zahvalnost Društvu srpsko-alžirskog prijateljstva na realizaciji i ministru Zoranu Đorđeviću na pomoći pri realizaciji ove ideje.

Šebšub je na promociji, kojoj su prisustvovali i predstavnici opštine Berane iz Crne Gore, kazao da je ova knjiga svojevrsno „odavanje pošte srpskim vojnicima koji počivaju na alžirskoj zemlji“.

„Knjiga je i način da se podsetimo 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i da se podsetimo velikog dela Stevana Labudovića“, rekao je Šebšub.

Ambasador je odao poštu i Alžircima koji su stradali u Srbiji za vreme Velikog rata (1914-1918) i borili su se na srpskoj strani.

„Slike nadgrobnih spomenika Alžiraca u Srbiji i Srba u Alžiru ostaju trajni simbol našeg prijateljstva, prijateljstva naših naroda“, zaključio je Šebšub.

Ministar Đorđević čestitao je svima na lepom i korisnom izdavackom poduhvatu koji, kako je kazao, podseća na veličanstveni period srpskog i alžirskog naroda.

„Nedovoljno je poznato da u Alžiru u opštini Deli Ibrahim počivaju 324 srpska ratnika koji su bili deo moćne oružane sile koja je i posle okupacije nastavila da se bori za svoju zemlju“, naglasio je Đorđević.

Načelom samoopredeljenja naroda, koje je ustanovljeno na kraju Prvog svetskog rata, stvoreni su, prema rečima Đorđevića, uslovi za dekolonizaciju alžirskog naroda.

Promocija knjige, koja je svojevrsni zbornik radova o srpskom vojničkom groblju u Alžiru, iz vremena Prvog svetskog rata, uz prateću izložbu fotografija Stevana Labudovića, održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar