U trendu

Premijera drame „Veliki Getsbi“ u Madlenianumu

Drama „Veliki Getsbi“ Hrista Bojčeva, po romanu S.F. Ficdžeralda, u režiji Ane Radivojević-Zdravković, biće premijerno izvedena danas na Velikoj sceni Madlenianuma.

Vrsni dramatičar Bojčev je jedno od najznačajnijih dela američke književnosti pretočio u pozorišnu formu, nalazeći uporište za svoju dramu u Ficdžeraldovoj pre svega antiratnoj ljubavnoj priči između Getsbija i njegove Dejzi.

On utemeljuje svoju dramu na činjenici da su dva glavna junaka, Džej Getsbi i Nik Karavej, bili vojnici u Prvom svetskom ratu i taj rat je iz korena promenio njihove živote.

Glumac Ivan Bosiljčić, koji tumači naslovnu ulogu, podsetio je u nedavnom intervjuu Tanjugu, da je Robert Redford u filmu Sidnija Polaka igrao Getsbija u realističnom ključu, a Leonardo di Kaprio u adaptaciji Baza Lurmana u potpuno bajkovitoj, skoro farsičnoj atmosferi eksplozivnih žurki, nenormalne raskoši, brzih vožnji.

„Mi smo uzeli možda najzanimljiviju tezu ovog romana, koja ni u jednoj filmskoj verziji nije potencirana, a to je da je ovo antiratna drama, da je cela ta groznica zapravo posledica rata i najava novog rata. Ne zaboravimo da se naš komad dešava nakon Prvog i uoči Drugog svetskog rata, a ono što ga čini aktuelnim jeste što mi danas živimo u vreme groznice i u predvečerje rata“, ocenio je Bosiljčić.

Popularni glumac je rekao da se nisu bavili fascinacijom, plagiranjem već ostvarenih uloga i situacija, već svojom predstavom „dodaju još jedno tumačenje Ficdžeraldovog romana“.

Dejzi igra Tamara Aleksić, a u ulozi Nika Karaveja je Ljubomir Bulajić.

Publika će na sceni gledati i Miloša Timotijevića, Borku Tomović, Sofiju Juričan, Milana Čučilovića, Milicu Janketić, Maju Lukić, Radomira Nikolića, devojčice Dunju Kaplarević i Kristinu Kesler, kao i psa Džonija.

Scenograf je Dejan Pantelić, kostimograf Jelena Stokuća, kompozitor Janja Lončar.

Reprize su 20. i 21. decembra, a sve karte su već rasprodate.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.