U trendu

Premijera „Nane“ Emila Zole u Madlenianumu

BEOGRAD, 21. novembra (TANJUG) – Premijera predstave „Nana“ po čuvenom romanu Emila Zole, a u režiji Ivane Vujić, odigraće se 25. novembra na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum.

Raskošna priča koja prikazuje francusko društvo u vreme Trećeg carstva u centar zbivanja stavlja prelepu mladu devojku koja iz najnižih društvenih slojeva dospeva u pozorište Varijete u Parizu i igrajući Veneru postaje miljenica publike.

Ta zanosna devojka, po kojoj se i roman zove Nana, neminovno postaje i predmet opsesije brojnih muškaraca sa kojima se poigrava, zbog kojih pati, zbog kojih konačno i prerano odlazi sa ovog sveta.

„Svet pozorišta i ono van njega se prepliću, ljudi postaju roba, a Nana kao duša koja čezne za čestitošću i za time da bude dobra majka svom malenom vanbračnom sinu ne uspeva da se izbori za to, te se prepušta tobožnjem uspehu na jednoj potpuno mračnoj strani života“, kazala je rediteljka Ivana Vujić.

Roman Emila Zole promatra i analizira život, a kako Vujićeva ističe, promišlja o društvu koje je nalik ovom današnjem – u kome vlada licemerje i u kome se vrednuje spoljašnji, a ne unutrašnji svet.

“Današnji svet u borbi za život koja je demorališuća, u kojoj međusobnu borbu individua zamenjuje borba ekonomskih organizama: banke, fabrike, rudnici, shopping molovi, su mesta gde je čovek kao kakva lopta bacan na sve strane. Čas na vrhuncu sreće, a čas u ponoru. Pitanje licemerja koje sve to dozvoljava pitanje je Nane koja pokušava da u svetu prevare i kupovine pronađe svoje mesto i cenu. Nažalost, ona je suviše emotivna za ovaj svet u kome su uloge odavno određene“, objašnjava Vujićeva.

Zola u svom romanu postavlja radnju u pozorište, gde je sve moguće, a gde se maske lako stavljaju, ali i skidaju.

U naslovnoj ulozi Nane publika će gledati Tamaru Aleksić, koja smatra da je veoma važan upravo taj aspect skidanja maski, ogoljavanja istine.

„Bavimo se pričom koja bajkovitost površnosti, licemerja i svega s čime se danas svakodnevno srećemo, doovdi do ogoljenosti i suštine koju će publika, ja se nadam, prepoznati“, kazala je Aleksićeva.

U velikom ansamblu, pored brojnih mladih glumaca sa Fakulteta dramskih umetnosti, naći će se i doajeni popuz Nebojše Kundačine, Miodraga Krstovića, Branislava Zeremskog i drugih, a nakon 44 godine igranja čuvene “Bube” na sceni će se zajedno naći i Vlasta Velisavljević i Rada Đuričin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.