U trendu

Premijera u deset izdanja

Pod vođstvom reditelja i upravnika Nikite Milivojevića, Bitef teatar od početka nove sezone 2007. osvežava repertoar svoje kuće još jednom pozorišnom neobičnošću. O čemu se radi? Ovoga puta reč je o komadu „Gagarinov put“ savremenog škotskog pisca Gregorija Berka koji je režirala Maja Ovadia. Neobičnost ove postavke ne leži toliko u rediteljskom ili glumačkom izrazu koliko u tome što se upravo ovom predstavom u Bitef teatru započinje sa takozvanim „blok igranjem“.

Radi se o svojevrsnom sistemu stalnih izvođenja, koji podrazumeva da se jedna predstava igra deset ili više večeri zaredom. Prostor Bitef teatra gotovo je idealan za sprovođenje u delo takvog načina izvođenja. Istina, nije reč o nepoznatom sistemu. Takav način izvođenja čest je u svetu, ali je gotovo izvesno da će ovakva promena prijati beogradskoj pozorišnoj publici. Ako se setimo svojevremenog uspeha i posećenosti predstave „Diplomac“ u Beogradskom dramskom pozorištu koja se igrala mesec dana bez prestanka po istom „brodvejskom modelu“ izvođenja, i Bitef teatar bi mogao da računa na gledanost i pažnju publike. Razume se, ni komercijalni uspeh ne bi trebalo da izostane. „Gagarinov put“ je inače savremena drama koja se na prvom mestu bavi egzistencijalnim pitanjima savremenih ljudi, čije su sudbine međusobno isprepletane u modernim okolnostima sveta u kojem živimo.

Glumačku ekipu predvodi jedan veteran, Milan Lane Gutović, a podmladak i sigurnu podršku na sceni pružaju mu Marinko Madžgalj, Branislav Trifunović i Milan Prljeta. Kako će predstava biti prihvaćena kod pozorišne kritike i publike – ostaje da se vidi. Biće, uostalom, igrana iz večeri u veče te će tako svako ko poželi imati priliku da se uveri u to kako funkcioniše novi model pozorišnog igranja u Bitef teatru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar