U trendu

Preminula glumica Radmila Andrić

Prvakinja Jugoslovenskog dramskog pozorišta Radmila Andrić preminula je juče u Beogradu u 84. godini, saopšteno je iz pozorišta.

Radmila Andrić rođena je u Beogradu 17. jula 1934.

Diplomirala je na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu, a član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta postala je 1965.

Među njene najznačajnije uloge u matičnoj kući spadaju Blanša u predstavi „Tramvaj zvani želja“ (1973), Eliza Dulitl u „Pigmalionu“ (1969), Džesika u „Prljavim rukama“ (1966), Zoja u „Zojkinom stanu“ (1982)… kao i uloge koje je odigrala na scenama ostalih beogradskih pozorišta, u predstavama „Pogled s mosta“ Artura Milera, „Proces“ Franca Kafke, „Beton i svici“ Oskara Daviča, „Andora“ Maksa Friša, „Bogojavljenska noć“ Vilijama Šekspira, „Crnina priliči Elektri“ Judžina O’Nila…

Stvaralaštvo Radmile Andrić posebno su obeležile uloge u duodramama „Gospođa Deli ima ljubavnika“ (1969) Vilijama Henlija, u režiji Slavoljuba Stefanovića Ravasija, sa Gojkom Šantićem, „Dogodine u isto vreme“ (1978) Bernarda Slejda, u režiji Nikole Jevtića, sa Miodragom Radovanovićem, „Noć i magla“ (1988) Danila Kiša, u režiji Boška Dimitrijevića, sa Stojanom Dečermićem, kao i „Dragi moj lažljivče“ (1961) Džeroma Kiltija, u režiji Milenka Maričića, sa Mihajlom Viktorovićem, jednoj od najdugovačnijih predstava Ateljea 212 (odigrana je 210 puta, a poslenji put 1995).

Brojne uloge ostvarila je na radiju, kao i u televizijskim dramama.

Za glumačka ostvarenja i celokupni doprinos pozorišnoj umetnosti dobila je veliki broj nagrada, kao što su Oktobarska nagrada grada Beograda 1963, Nagrada na festivalu Oktobarski dani u Sarajevu, Sedmojulska nagrada 1990. te posebno priznanje Vlade Republike Srbije za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi (2008).

Zlatnu arenu na festivalu u Puli Radmila Andrić osvojila je 1969, ulogom u filmu
„Moja strana sveta“ reditelja Vlatka Filipovića.

Radmila Andrić biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u sredu 28. novembra u 14.30 sati.

Komemoracija će se održati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu istog dana u 12 časova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar