U trendu

Preminuo glumac Ljubomir Ubavkić Pendula

Ljubomir Ubavkić Pendula preminuo je u 86. godini u Kragujevcu, saopštili su danas iz Knjaževsko srpskog teatra u Kragujevcu.

Ubavkić je jedan od najpoznatijih kragujevačkih glumaca, dugogodišnji prvak drame umetničkog ansambla Teatra „Joakim Vujić“, popularni komičar.

Čovek i glumac čiji je nadimak Pendula u umetničkom svetu zamenio prezime.

Ubavkić je rođen 13. januara 1931, u Otočcu, u Lici, u onoj, „onoj“ staroj Jugoslaviji – kraljevini, gde mu je otac službovao kao oficir.

Kao dete dolazi u Kragujevac i prve glumačke korake pravi u sanduku maminog klavira, a kasnije ih nastavlja u Dramskoj sekciji kragujevačke Druge muške gimnazije, OKUD-u „Sreta Mladenović“ i Dramskom studiju Doma omladine.

Tu ga je pre više od šest decenija zapazio tadašnji istaknuti kragujevački glumac Stevan Mišić Ceca, i odveo ga ondašnjem upravniku pozorišta Ljubiši Ružiću, „uveren da će od njega biti nešto“.

I bilo je.

Praktikant i Sava Savić u „Protekciji“, Ivković i Sekulić u „Narodnom poslaniku“, Učitelj muzike u „Svetu“, Mita telefonista, Svetislav, Rista, Ministar i Jovanča Micić u „Putu oko sveta“, Toma kafedžija i Toma pisar u „Opštinskom detetu“, tri uloge u „Malim komadima“, Pera Kalenić u „Gospođi ministarki“, Milorad i Života Cvijović u „Dr-u“, Žan u „Mister dolaru“, Spasoje u „Pokojniku“, Agaton u „Ožalošćenoj porodici“, Jerotije u „Sumnjivom licu“…

Na daskama koje „život znače“ Ljubomir Ubavkić Pendula odigrao je preko 300 uloga i dobio sledeće važne nagrade.

Osim na domaćim pozorišnim scenama igrao je i na pozornicama Austrije, Nemačke, Francuske, Bugarske, Poljske, Švajcarske, Amerike i Kanade, i ostvario značajne role u televizijskim serijama i TV komedijama kao što su: „Jovan i Jovanka“, „Dr“ „Glumac je glumac“, „Otpisani“, „Povratak otpisanih“, „Više od igre“, „Vreme belog konja“, „Levaci“, „Naše priredbe“, „Vruć vetar“ i „Budilnik“…

Igrao je pođednako uspešno Steriju i Boru Stankovića, Stevana Sremca i Aleksandra Popovića, Branka Ćopića i Dušana Kovačevića, Gogolja i Ljubomira Simovića, Molijera i Mrožeka, Maksima Gorkog…

Vreme i mesto sahrane Ljubomira Ubavkića Pendule biće naknadno objavljeni, prenose mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.