U trendu

Preminuo slikar Ljuba Popović

Jedan od najcenjenijih i najosobenijih savremenih srpskih slikara međunarodne reputacije Ljubomir Ljuba Popović (82) preminuo je prošle noći posle duge i teške bolesti, prenose beogradski mediji.

Popović je rođen 1934. godine u Tuzli. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Valjevu. Studirao je na Akademiji primenjenih umetnosti i Likovnoj akademiji u Beogradu.

Nakon prvog, dvonedeljnog boravka u Parizu, posvećenog najvećim delom posetama Luvru, učestvovao je u nekoliko grupnih izložbi u Beogradu (Novi oblici nadrealizma i relacionizma, San i mašta,…).

U Parizu se definitivno nastanjuje 1963. godine. Upoznaje Renea de Solijea, koji se odmah zainteresovao za njegovo delo i između njih dvojice razvilo se prijateljstvo zasnovano na uzajamnom poštovanju. Stigavši u Pariz previše kasno da bi upoznao Andrea Bretona, a po prirodi i inače nezavisnog duha, nikad nije pripadao grupi nadrealista.

Uprkos tome, o njegovom delu pisali su Alen Boske, Alen Žufroa, Andre Pjer de Mandijarg i Patrik Valdberg, a kasnije i mnogi drugi autori, među kojima Rene Etiambl, Žan-Klarans Lamber, Žil Nere, Gustav Rene Hoke, Žan-Kristof Bajli, Žan-Luj Ferije, Izor de Sen Pjer, An Tronš, Saran Aleksandrijan, Mišel Elenberger.

Popovićevo slikarstvo, okvalifikovano vrlo često i olako kao „fantastično“, podrobnijom analizom otkriva svu svoju složenost i dubinu.

Slike su ispunjene čudesnim nestvarnim bićima, očima koje posmatraju iz prikrajka, vampirušama i androidima koji borave u isprepletanom mnoštvu neobičnih predmeta, rastinja i arhitekture, zajedno – a jedni drugima nepoznati.

To umnožavanje i nagomilavanje formi u suštini je vrlo pažljivo oranizovano, građeno često oko stabilnih geometrijskih struktura. Boje, složene sa smelošću i suptilnošću, ukazuju na vrhunsko poznavanje slikarskog umeća, a sve skupa otkriva čoveka široke kulture, istančanog poznavaoca kako istorije slikarstva, tako i istorije civilizacije uopšte.

Samostalno je izlagao u Parizu, Briselu, Njujorku, Minhenu, Ženevi, Beogradu, Valjevu, učestvovao u velikom broju kolektivnih izložbi, a o njegovom slikarstvu je objavljeno više monografija, snimljeni filmovi, serije i televizijske emisije.

Krajem prošle godine u Galeriji RTS-a priređena je njegova poslednja velika izložba u srpskoj prestonici, koju je posetilo oko 20.000 ljudi, a RTS, „Službeni glasnik“ i Pariski krug objavili su monografiju „Ljuba“ grupe autora.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar